Glas

Foto & video 2 reactieslaatste update:21 jan 2011

Spaanse bank in praktijkonderzoek

De Coöperatieve bank CAJAMAR heeft in Almería een centrum voor praktijkonderzoek in kassenteelt en subtropisch fruit, algemeen bekend als ‘Las Palmerillas’.

Foto

 • Las Palmerillas ligt midden in het tuinbouwgebied en beslaat in totaal ruim 30 Ha, waarvan ongeveer 8 Ha met proefkassen. Op de overige ruimte staat vooral (sub)tropisch fruit.

  Las Palmerillas ligt midden in het tuinbouwgebied en beslaat in totaal ruim 30 Ha, waarvan ongeveer 8 Ha met proefkassen. Op de overige ruimte staat vooral (sub)tropisch fruit.

 • Één van de waardevolle instrumenten van het centrum zijn de weerstations, zowel buiten als in een standaardkas. Inmiddels zijn hier gegevens van bijna 30 jaar opgeslagen, te consulteren via internet.

  Één van de waardevolle instrumenten van het centrum zijn de weerstations, zowel buiten als in een standaardkas. Inmiddels zijn hier gegevens van bijna 30 jaar opgeslagen, te consulteren via internet.

 • In de proefkassen worden onder andere veel rassenproeven uitgevoerd...

  In de proefkassen worden onder andere veel rassenproeven uitgevoerd...

 • ... evenals onderzoek naar teeltmethoden. Hier worden komkommers de eerste weken onder een deken gehouden tegen de kou en tegen wittevlieg.

  ... evenals onderzoek naar teeltmethoden. Hier worden komkommers de eerste weken onder een deken gehouden tegen de kou en tegen wittevlieg.

 • Veel onderzoek wordt verricht aan nieuwe kasstrukturen en toepassingen van plastics.

  Veel onderzoek wordt verricht aan nieuwe kasstrukturen en toepassingen van plastics.

 • De duurzaamheid van plastic wordt ook getest in kleinere proeven.

  De duurzaamheid van plastic wordt ook getest in kleinere proeven.

 • Demonstratie van een prototype van een plastic scherm om ’s nachts de temperatuur vast te houden.

  Demonstratie van een prototype van een plastic scherm om ’s nachts de temperatuur vast te houden.

 • Nieuw ontworpen plastic kas om tegen acceptabele kosten, en zonder verwarming, een optimale oogst te behalen.

  Nieuw ontworpen plastic kas om tegen acceptabele kosten, en zonder verwarming, een optimale oogst te behalen.

 • Er is un juli geplant op substraat, in goten op 1,20 m hoogte. In de winter wordt een nieuw gewas tussengeplant, waarna twee maanden later de oude teelt wordt verwijderd.

  Er is un juli geplant op substraat, in goten op 1,20 m hoogte. In de winter wordt een nieuw gewas tussengeplant, waarna twee maanden later de oude teelt wordt verwijderd.

 • Langs de hele gevel is aan de buitenkant een gesloten schuine wand van fijn insectengaas aangebracht.

  Langs de hele gevel is aan de buitenkant een gesloten schuine wand van fijn insectengaas aangebracht.

 • Vanuit de zwarte slang wordt CO2 gedoseerd. Met behulp van dit teeltsysteem kan, zonder verwarming, 40 kg trostomaat per meter per jaar worden geoogst.

  Vanuit de zwarte slang wordt CO2 gedoseerd. Met behulp van dit teeltsysteem kan, zonder verwarming, 40 kg trostomaat per meter per jaar worden geoogst.

 • Kort geleden is dit prototype van een bewegende teelt gepresenteerd. De planten staan op plateaus die door robots uit de stellingen worden gehaald.

  Kort geleden is dit prototype van een bewegende teelt gepresenteerd. De planten staan op plateaus die door robots uit de stellingen worden gehaald.

 • Hoewel de installatie spectaculair oogt is duidelijk dat dit systeem voor de gewone tuinbouw voorlopig lang niet haalbaar is.

  Hoewel de installatie spectaculair oogt is duidelijk dat dit systeem voor de gewone tuinbouw voorlopig lang niet haalbaar is.

 • Deze futuristische kas maakte deel uit van een Europees project voor optimaal watergebruik in warme gebieden.

  Deze futuristische kas maakte deel uit van een Europees project voor optimaal watergebruik in warme gebieden.

 • Minstens even belangrijk als de onderzoeksactiviteiten is de rol van Las Palmerillas als ontmoetinscentrum voor telers, adviseurs en wetenschappers.

  Minstens even belangrijk als de onderzoeksactiviteiten is de rol van Las Palmerillas als ontmoetinscentrum voor telers, adviseurs en wetenschappers.

Redactie GFActueel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  WUR Glastuinbouw

  De futuristische kas was het eerste deel van het project WATERGY waar Wageningen UR aan mee heeft gewerkt. Bas Speetjens en ik hebben meegewerkt aan het opzetten hiervan, met name de meet- en regeltechniek. Op foto 14 staan 2 vage figuren, waarschijnlijk zijn wij dat. In Berlijn staat het tweede deel van dit project. bedankt voor de mooie reportage.
  Hans Janssen
  WUR Glastuinbouw

 • no-profile-image

  Jan van der Blom

  Inderdaad Hans,
  Oorspronkelijk stond zowel de WUR als WATERGY ook in de begeleidende tekst, maar omwille van de ruimte is die tekst behoorlijk ingekort. Die foto is al oud, om precies te zijn van 15 juni 2004, toen was het nog in aanbouw. Maar hij staat er nog precies zo bij...
  Dank voor het compliment,
  Jan van der Blom

Of registreer je om te kunnen reageren.