Glas

Achtergrond

Markt: Minder Spaanse komkommers in februari

Afgelopen maand brachten Spaanse komkommers meer op dan in dezelfde maand van 2020.

In de afgelopen maand februari lagen Spaanse aanvoeren boven die van vorig jaar, behalve bij komkommer. Terwijl de productie bij courgette met 47% de grootste productiegroei liet zien op veilingen in het Spaanse Almeriá, daalde de komkommeraanvoer met 14% het sterkst.

Spaanse tomaat bracht minder op

Het effect op de prijs van de productiedaling was zichtbaar. De middenprijs bij komkommer steeg van 61 cent per kilo vorig jaar februari naar 89 cent in de afgelopen maand, een forse stijging van 46%. Tomaten brachten februari dit jaar met gemiddeld € 0,47 per kilo daarentegen 23% minder op in euro’s.

Meer en beter betaalde courgettes

Over het totale Spaanse teeltseizoen tot nu toe gezien, van september tot en met februari, liggen bijna alle vruchtgroentenproducties 5 tot 7% boven die van vorig jaar februari. Alleen courgettes tonen een structurele groei in aanvoerhoeveelheid van 36%, wat desondanks toch gemiddeld een 30% hogere middenprijs opleverde. De belangrijkste vruchtgroentegewassen tomaat, komkommer en paprika daalden juist procenten in middenprijs.

Stel zelf marktgrafieken voor Spaanse glasgroenten samen op GFactueel.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.