Glas

Achtergrond

Markt: Tomatenprijs daalt weer

De klokprijs voor trostomaten schoot flink omhoog, maar zakt nu weer.

Vanaf half november zijn de dagprijzen bij trostomaten aan het stijgen. Begin december zakten ze heel even met 25 cent, naar een richtprijs van € 1,33 per kilo voor het middensegment tros. Daarna trokken de prijzen weer aan naar een hogere niveau. Deze week kwamen klokkrichtprijzen uit op € 2,61 en € 2,69 per kilo bij Nederlandse en Belgische veilingen. Er lijkt wel sprake van een kentering. Op 23 december werd een klokprijs van net boven de € 2 gemeld.

Hoger prijsniveau dan afgelopen jaren

Vorig jaar begon eveneens een prijsstijging half november, maar die begon toen tegen het eind van die maand af te vlakken, om in december rondom de € 1,30 per kilo te blijven schommelen. In 2029 trokken ze rond 20 december heel even door naar een piekje dat daar 50 cent boven lag, maar daarna zakten de prijzen weer. Dit jaar piekt de prijs rond die datum dus flink uit boven die van de afgelopen jaren.

Spaanse aanvoer

Op Spaanse veilingen in Almería is een soortgelijke prijstoename in de afgelopen periode te zien. Daar werd een piekmoment in de prijzen vorige week al bereikt, op een prijsniveau dat met € 1,30 per kilo een stuk onder de Nederlandse prijzen bleef. Ook in Spanje liggen de dagprijzen voor trostomaten dit jaar boven die van 2019 en de nog lagere prijzen van vorig jaar.

Jumbo en AH bieden trostomaten aan voor € 2,29 en € 2,98 per 5 stuks.

Stel zelf marktgrafieken voor tomaat samen op GFactueel.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.