Glas

Achtergrond

Markt: Prijs komkommer verder omlaag

Het weekprijsoverzicht van Belgische veilingen toont in week 23 opnieuw dat komkommertelers de sterkste prijsdruk ervaren.

De komkommermarkt kwam door de lage uitbetaalprijs in week 23 verder op afstand ten opzichte van de gemiddelde uitbetaalprijzen over de jaren 2017 tot en met 2019. Deze omzetvergelijking maakt het ministerie van Landbouw voor de tuinbouwsteunregeling. Gerekend sinds week 11 blijven telers op basis van deze veilingcijfers meer dan 30% achter bij dat gemiddelde over de 3 voorgaande jaren. Die berekening houdt geen rekening met volumeverschillen en is daarmee een ruwe schatting.

Lees verder onder de grafiek.

Overaanbod komkommers

In week 21 kwamen de komkommerprijzen nog boven het driejarige gemiddelde, nu is de markt weer terug bij af. De prijs van € 0,11 lijkt het gevolg van het overaanbod op de markt. Het voorzichtig weer inschakelen van de horecavraag deed daarin weinig goeds. Het lijkt het gevolg van de gestegen productie dit jaar.

Kropsla en aubergine uitblinkers

In de prijsvergelijking met alleen de uitbetaalprijs van week 23 in 2019 plust kropsla en aubergine. Andere producten bleven achter. De zwakke tomatenmarkt komt in deze (Belgische) cijfers nauwelijks naar voren. De weekprijs bleef met € 0,38 in de buurt van 2019.

Vollegrondsprijzen

In het weekprijsoverzicht voor afgelopen week is vooral de prijs voor bloemkool nog de positieve uitschieter met knolvenkel. De krapte loopt terug, waardoor deze week prijzen normaliseren.

Voor de markt van witlof loopt de lijn nu gelijk op met vorig jaar. In een week ging € 0,30 af van de marktprijs.

Bekijk actuele dagprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.