Glas

Achtergrond

Nieuw gasjaar begint rustig

Herfstmaand oktober geeft vaak stijgende gasprijzen. Dit jaar is dat echter anders.

Het nieuwe gasjaar start traditioneel op 1 oktober en dat is vaak ook het startsein voor prijsbewegingen in de markt. Herfst en winter en het kouder worden in het noorden van Europa wakkeren de vraag naar gas aan. Op dit moment is daar nog niet veel van te merken.

Problemen bij Noorse gashubs

Problemen bij Noorse gashubs zorgden wel even voor verminderde gasaanvoer de afgelopen week, maar voor veel strubbelingen in het aanbod zorgden ze niet omdat er voldoende back-up was. De wereldwijde economische vertraging heeft geleid tot een verminderde vraag naar in de Verenigde Staten geproduceerde LNG. Als gevolg hiervan zal de LNG-export uit de VS in de nabije toekomst waarschijnlijk laag blijven, volgens een toonaangevend data- en analysebedrijf. Hoewel de economische vooruitzichten een glimp van herstel lieten zien, drukte de werkelijke aard van de pandemie de groeivooruitzichten van de LNG-sector in de VS.

Slapte op stroommarkt

Een daling van de CO2-emissieprijs, mede als gevolg van een lagere vraag naar en lage prijs van steenkool, leidde tot een lagere koers van de elektraprijzen voor de langetermijncontracten. De emissierechten bewegen doorgaans ook mee met de koersen van de beurzen en deze staan in het huidige klimaat onder druk.

De prijzen van de kortetermijnstroomcontracten zijn afgelopen week door weersomstandigheden laag geweest, door het grote aanbod windenergie en een relatief slappe vraag naar elektra. De bedrijvigheid zou onder druk staan, waardoor de vraag lager is dan normaal.

De gasgestookte Clauscentrale staat weer aan. Op de zon- en windgevoelige stroommarkt is weer ruimte. -Foto: ANP
De gasgestookte Clauscentrale staat weer aan. Op de zon- en windgevoelige stroommarkt is weer ruimte. -Foto: ANP

Gasgestookte Clauscentrale weer aan

Afgelopen week is de Clauscentrale bij Maasbracht, een gascentrale met een capaciteit van 1.300 mW, weer in gebruik genomen. Deze centrale is sinds 2014 niet in gebruik geweest omdat de markt verslechterd was, waardoor de businesscase niet meer uit kon. In de huidige markt met alle wind- en zongevoelige pieken en dalen op het elektriciteitsnet, ziet men weer kansen. De centrale is van RWE en dit bedrijf is nog in onderhandeling met de overheid om eventueel aan te sluiten op het Belgische energienet, aangezien de Belgen niet zeker zijn over de productiecontinuïteit van hun eigen kerncentrales.

Olie nog uit balans

Covid-19 heeft de oliemarkt stevig in zijn greep. De gevolgen van de coronacrisis op de economie lijken nog groter dan aanvankelijk was voorspeld. De vraag naar olie, met name uit China, is zwakker dan wat analisten hadden voorzien. De OPEC-landen willen volgens hun onderlinge afspraken weer meer olie gaan produceren. Om de vraag toch nog aan te wakkeren, hebben ze de verkoopprijzen al verlaagd voor Amerika en Azië, maar ook dit heeft nog niet het door hen gewenste effect.

Mede-auteur: Patrick van der Ende

Sjors de Bruijn

Of registreer je om te kunnen reageren.