Glas

Achtergrond

Markt: Meer Spaanse aanvoer

Dit Spaanse aanvoerseizoen lag de Spaanse aanvoer tot aan december lager dan in 2018.

In november 2019 lag de aanvoer van Spaanse tomaten bij tien Spaanse veilingen in Almeriá 7% hoger dan in 2018. Bij paprika was dat 12%. Bij komkommer en aubergine werd in november zelfs respectievelijk 16 en 24% meer aangevoerd dan een jaar eerder.

Hogere prijzen

De lagere aanvoeren hadden invloed op de prijsvorming. Afgelopen november 2019 waren Spaanse tomaten met 57 cent per kilo 28% goedkoper dan in 2018. Bij paprika, komkommer en aubergine was de middenprijs respectievelijk 26, 40 en 49% lager.

Recente prijsvorming

Gemiddeld over de laatste zeven veildagen lag de tomaten-middenprijs in Almeriá op 77 cent per kilo. Aubergines en komkommers werden in diezelfde periode geveild voor respectievelijk 31 en 44 cent per kilo. Voor rode paprika’s werd een prijs van 69 cent per kilo gemeld, en voor het gele segment was dat 68 cent.

Kijk zelf voor diverse groenteproducten naar het verloop van het totale Spaanse teeltseizoen op GFactueel.nl

Bij ZON Fruit & Vegetables werden eerder deze week Spaanse rode paprika’s op de markt gebracht voor 84 en 88 cent per kilo, en gele voor € 1,00 en € 1,06 per kilo.

Bij Jumbo en AH worden rode paprika’s aangeboden voor 99 cent per stuk, volgens de eigen website omgerekend € 3,96 per kilo.

Stel zelf prijsgrafieken voor Spaanse groenten samen op GFactueel.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.