Glas

Achtergrond

Markt: Spaanse mei-prijzen lager

Bij de vruchtgroentegewassen in het Spaanse Almería lagen de veilingprijzen in mei lager dan vorig jaar in diezelfde maand.

Tegen de verwachting in is het, gezien de lagere prijzen, daarbij opvallend dat ook de aanvoerhoeveelheden minder groot zijn dan in 2018. Courgette is bij dat laatste een uitzondering. Daar werden wel minder kilo’s geproduceerd.

Kleine afwijking

Over het totale Spaanse teeltseizoen gezien (vanaf begin september), wijken aanvoerhoeveelheden meestal slechts een enkel procent af van die van vorig jaar. Wel werden in Almería 6% meer paprika’s geproduceerd voor de veilingen en maakten courgettes een grote sprong met 26% meer aanvoer.

Gemiddelde veilingprijzen

Bij de gemiddelde veilingprijzen prijzen lieten aubergine en tomaat een stijging zien van respectievelijk 6 en 10% over het Spaanse teeltseizoen tot nu toe. Courgettes brachten gemiddeld 4% minder op, maar overgecompenseerd met de veel grotere aanvoer komt de totale courgette-omzet tot en met mei 22% hoger uit.

Stel zelf prijsgrafieken van Spaanse prijzen samen op GFactueel.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.