Glas

Achtergrond

Brabant zet ontwikkeling glasgebied op laag pitje

Provincie Noord-Brabant staat recht tegenover de ontwikkelaar over snelle ontwikkeling van glastuinbouw in het gebied Deurne.

Na 10 jaar is het gebied Deurne nog altijd niet ontwikkeld. De uitspraken van de Raad van State over stikstofemissie (PAS-uitspraak) maken ontwikkeling voorlopig verder onzeker, blijkt uit een toelichting van Noord-Brabant op vragen.

De provincie neemt later dit jaar 150 hectare grond over van de gemeente Deurne en verwacht geen spoedige kassenbouw. Zo ziet de provincie nu af van het overnemen van de aandelen van de ontwikkelingsmaatschappij Tuinbouwvestiging Deurne. Volgens Noord-Brabant is voorlopig geen projectorganisatie nodig omdat er de komende 3 jaar nog geen activiteiten te verwachten zijn. Noord-Brabant plant een onderzoek naar diepe geothermie in dat gebied, dat zeker 3 jaar duurt. In het gebied is door strikte milieuregels alleen duurzame glastuinbouw mogelijk.

Ontwikkelaar gelooft in bouwen

Daarmee wijkt het standpunt van Noord-Brabant af van die organisatie Tuinbouwvestiging Deurne. Op basis van juridisch advies verwacht de ontwikkelaar dat ontwikkeling juist dichterbij komt. Tuinbouwvestiging Deurne heeft geïnteresseerde kopers voor de tuinbouwpercelen, maar staat nu dus recht tegenover de provincie in het standpunt over ontwikkeling van glas. De PAS-uitspraak is juist gunstig voor dit gebied en maakt aardwarmte als duurzaamheidseis overbodig. Directeur Herwi Rijsdijk: “Voor veel partijen is de PAS-uitspraak slecht nieuws, maar voor ons pakt het gunstig uit en zal de provincie Noord-Brabant de vergunning kunnen afgeven. We hebben nu een betere positie. In 2006 zijn 9 intensieve boerderijen opgekocht voor deze grond. We mochten de stikstofuitstoot niet salderen met toekomstige glastuinbouw, terwijl de oude bedrijven 6 keer zoveel stikstof uitstootten dan glastuinbouw. Nu die regels vervallen, komen we in de oude regeling waardoor salderen juist wel mogelijk wordt. We hebben dat bij de provincie aangekaart. Ik hoop dat het ertoe leidt dat ontwikkeling nu versneld wordt aangepakt. De provincie zit er ook niet op te wachten om eind dit jaar 150 hectare op te kopen waar ze niets mee kan.”

Vertraging onderzoek geothermie

GroenLinks stelde vragen over de lange voorbereiding voor geothermie in het gebied bij Deurne. Volgens gedeputeerde staten wordt met een nieuwe techniek onderzoek gedaan naar ultradiepe geothermie, de schotseismiek. Bij de overheidsdienst EBN en Brabant is geen voldoende expertise om te starten met het onderzoek totdat een proef in Flevoland is afgewikkeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.