Glas

Nieuws

Deurne hoopt op kassenbouw na PAS-uitspraak

De uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) eind mei brengt kassenbouw in Deurne dichterbij.

Dat is de conclusie van ontwikkelaar Tuinbouwvestiging Deurne BV na bestudering van de uitspraak door adviseurs. Die ontwikkeling beslaat 150 hectare bruto. Directeur Herwi Rijsdijk: “Voor veel partijen is de uitspraak slecht nieuws, maar voor ons pakt het gunstig uit en zal de provincie Noord-Brabant de vergunning kunnen afgeven. We hebben nu een betere positie. In 2006 zijn 9 intensieve boerderijen opgekocht. We mochten de stikstofuitstroot niet salderen met toekomstige glastuinbouw, terwijl de oude bedrijven 6 keer zoveel stikstof uitstootten dan glastuinbouw. Nu die regels vervallen, komen we in de oude regeling waardoor salderen juist wel mogelijk wordt. We hebben dat bij de provincie aangekaart. Ik hoop dat het ertoe leidt dat ontwikkeling nu versneld wordt aangepakt. De provincie zit er ook niet op te wachten om eind dit jaar 150 hectare op te kopen waar ze niets mee kan.”

Grondtransactie

De aankoop van de provincie van de gronden was voorzien als de ontwikkeling voor 2020 niet was rondgekomen. Met deze uitspraak van de rechter eind mei, kan er mogelijk alsnog een ontwikkeling plaatsvinden. Toch zijn nog niet alle drempels weggenomen. Rijsdijk: “De provincie wil dat ze per se duurzame glastuinbouw willen. We weten ondertussen dat aardwarmte best lastig is en nader onderzoek nodig is. We hebben daarom ondiepe geothermie aangevraagd en hopen zo op die wijze te kunnen doorpakken.”

De provincie laat weten dat ambtenaren de uitspraak bestuderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.