Glas

Achtergrond

‘Logische volgende stap is fusie Best of Four’

Toen Van Nature met telers nadacht over de volgende stap kwam de fusie met Best of Four in beeld.

Een nieuwe poging om teeltbedrijven Best of Four en Van Nature samen te brengen, kan dit jaar nog leiden tot een afzetorganisatie met een bruto omzet van rond de € 750 miljoen.

De kansen op succes zijn groter dan bij de eerste poging in 2016. Nu lijken de verschillen in commercieel model tussen beide partijen overbrugbaar. Er hoeft dit keer niet gekozen te worden tussen individuele of collectieve uitbetaalprijs.

De directie van Van Nature René Oudijk en Hans Prins - foto: Van Nature.
De directie van Van Nature René Oudijk en Hans Prins - foto: Van Nature.

Met het areaal van komkommer, tomaat en paprika opgeteld zou de combinatie de grootste worden in Nederland. De afzet van product van Van Nature is in handen van handelspartners Combilo, Haluco, Levarht en Scherpenhuizen.

In de praktijk hoeft een fusie voor deze handelspartijen geen groot effect te hebben, aldus Hans Prins, directeur van Van Nature. Die afzetorganisatie wil zich ook weer scharen in de groep afzetorganisaties met GMO-steun.

Wat was de directe aanleiding om een fusie te onderzoeken, nadat het in 2016 niet lukte?

“Er is niet direct een aanleiding voor deze stap. We kijken naar de volgende stap voor onszelf. Dan willen we een groter volume en meer kracht om het beter te doen voor telers. Dan zou dit een goede stap zijn. We zitten dicht bij elkaar in Barendrecht. Dat geldt ook voor cultuur en dna.”

De zwakke markt voor een aantal glasgroenteproducten speelt niet mee?

“Die is niet zwakker dan andere jaren.”

Wie heeft wie verleid?

“Dat is moeilijk te zeggen. De contacten zijn altijd goed. We zien elkaar bij DPA, bij Federatie Vruchtgroente Organisaties (FVO) en GroentenFruit Huis. Je drinkt weleens koffie samen op bestuurs- en directieniveau.”

U wilt in de toekomst samen beter gebruik maken van GMO. U heeft bij Van Nature tijdelijk geen GMO aangevraagd. Heeft u nu dan met telers besloten weer aan te haken?

“We zijn dit jaar al wel met telers begonnen met nadenken over GMO en of we het weer zouden oppakken.”

Het hoofdkantoor van Van Nature - foto: Google.
Het hoofdkantoor van Van Nature - foto: Google.

U gaat deze zomer een fusievoorstel maken, maar u moet dan ook gelijk een GMO-programma schrijven. Dat wordt krap als u dat gelijk moet doen.

“We hebben de laatste weken eerst naar andere dingen gekeken. GMO zullen we de komende weken bekijken. We kunnen nog niet te ver vooruit kijken. Het is duidelijk dat er veel werk tet doen is en dat we moeten doorpakken. We worden daarbij ondersteund door een procesbegeleider die ons zal herinneren aan tijdspaden.”

Er is steun bij de telers voor deze stap. Hoe kijken uw vier handelspartners hiernaar?

“We hebben er met hen over gesproken. Net zoals we het met de leden hierover gehad hebben. De handelsbedrijven willen ook het beste voor de telers. Hoe de leveringen aan de handelsbedrijven volgend jaar eventueel gaan lopen, moeten we nog bekijken. Die zijn al efficiënt. Nu al gaat het hele areaal van Van Nature naar vier handelsbedrijven. In theorie kan dat zo blijven.”

Of registreer je om te kunnen reageren.