Glas

Achtergrond

Contracten aubergine voor vastigheid

De daghandel in aubergine zou vastigheid kunnen krijgen bij het ingaan van contracten de komende weken.

De klokprijzen voor aubergine laten prijsdruk zien, zeker in het tweede deel van de week. Prijzen komen in de buurt van € 0,55 tot € 0,60 per kilo in de daghandel. De maat 225 kan daar nog een beetje aan ontkomen door de ruimere aanvoer van 300+ en 400+. In het buitenland worden Nederlandse aubergines nog wel aangeboden voor prijzen boven de euro, maar die prijs kan in de huidige markt niet waargemaakt worden.

Op de Duitse markt liggen de prijzen voor Turkse aubergines nog altijd op een hoog niveau, zodat prijsdruk niet van alle kanten komt.

Contracthandel

De komende weken wordt meer van weekcontracten verwacht, omdat supermarkten gaan overschakelen naar Nederlandse aanvoer. Tot week 15 zullen afnemers de tijd nemen over te schakelen. Uit de markt klinken nog weinig signalen voor kwaliteitsproblemen met Spaans product. Deze week is Nederlandse aubergine nog nauwelijks terug te vinden in Nederlandse winkels, blijkt uit onderzoek van Groenten&Fruit bij Lidl, Aldi, Plus en AH.

Lees verder onder de grafiek.

Druk bij grotere maten

De Belgische veilingen noteerden vrijdag 28 maart nog € 0,72, ZON zat op € 0,55 voor de maat 225, € 0,10 minder dan donderdag.

Meer druk is er bij de grotere maten. Bij de sortering 400+ kwamen donderdag en vrijdag prijzen tot stand in Venlo tot onder de € 0,50, in België zakte de prijs vrijdag ook onder de € 0,60. Per doos liggen de prijzen voor de sorteringen tussen € 4 en € 5, meldt een handelsbedrijf. De telefonische verkoopprijs volgt daarin de klokprijs in deze fase van de markt.

Gelijke tred

De opbrengst per kilo houdt ten opzichte van 2018 nu nog een gelijke tred. Klokprijzen voor 400+ lagen vorig jaar in België net boven de € 0,50 per kilo. Voor de maat 225+ is er nog een kleine plus ten opzichte van 2018. Met een klokprijs van € 0,72 is de prijs nu iets onder vorig jaar. De Belgische uitbetaalprijs in week 11 lag bij de zuiderburen overigens op een comfortabele € 1,08 per kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.