Glas

Achtergrond

Belichte tomatenproef op koers

De productie in de proef hybride belichting tomaat bij Delphy Improvement Centre, ligt tot nu toe in lijn met de prognose.

Met een gemiddelde weekproductie van iets boven de 2 kg/m² en een totale productie van ruim 25 kg/m2, ligt de Merlice in de belichtingsproef bij Delphy op koers om de doelstelling van meer dan 55 kg/m² in week 18 te overtreffen. Daarmee blijft een beoogde eindproductie van rond de 107 kg/m2 in zicht.

Een wat zwakke tros in aanleg is inmiddels ook geoogst en deze voldeed met een gemiddeld vruchtgewicht van 155 gram nog steeds aan de kwaliteitsnormen. Hier was weer duidelijk de toegevoegde waarde van tussenbelichting te zien op een zwak gezette tros.

Zwakkere tros

Halverwege november stond het gewas aan de zware kant, waarbij de tros niet de kracht liet zien waarnaar gestreefd werd. De doelstelling om zonder trosbehandeling de winter door te komen, moest daardoor aan de kant worden gezet; een wat zwakke tros moest worden gebeugeld. Om het effect van de interlight op een zwakke tros te zien, werd besloten om in 1 pad de tros niet te beugelen.

Na een grondige evaluatie van het klimaat is besloten om vroeger te stoppen met water geven en direct daarna kwam het gewas in de juiste balans. Sindsdien wordt kritisch gekeken naar de instellingen en bijbehorende grafieken. Finetunen heeft elke week de aandacht. De afgelopen 8 weken waren de wijzigingen in de klimaatstrategie minimaal.

Lichtbenutting in voorjaar

Richting het voorjaar kunnen extra voordelen van de belichtingsinstallatie verder benut worden. Als de buitentemperaturen en de instraling omhooggaan, moet het mogelijk zijn om met de installatie 100% door te kunnen blijven belichten om aan de maximale lichtsom voor het gewas te komen. Pas boven de 450 Watt instraling zal de SonT afgeschakeld worden om alleen met led te belichten.

Starten op winterafstand

In de 12 september geplante proef is gekozen voor een hybride belichtingsoplossing met 90 µmol/m²/s aan Son-T, 90 µmol/m²/s toplight led en 55 µmol/m²/s interlight led. Totaal geeft dat een lichtniveau van 235 µmol/m²/s.

Er is op 3,3 st/m² geplant met een plant die op het derde blad was getopt. Waarbij in het verleden werd gekozen voor een op het tweede blad getopte plant, is nu meteen op de winterafstand gestart. Dit scheelt toch weer 5 weken van een hogere stengeldichtheid oogsten ten opzichte van direct na het planten een stengel moeten aanhouden.

De 3-kopper waarmee gestart is, was van een prima kwaliteit met 3 krachtige gelijke koppen. Een week na het planten was de eerste tros in bloei. In week 49 is weer een dief aangehouden om zo uit te komen op 3,9 st/m² waarmee het seizoen afgemaakt wordt.

In de proef werkt Delphy Improvement Centre samen met De Ruiter Seeds, Saint-Gobain Cultilene en Gremon systems.

Of registreer je om te kunnen reageren.