Glas

Achtergrond

Eerste oogst belichtingsproef tomaat

Bij het Delphy Improvement Centre zijn in week 46 de eerste tomatenvruchten geoogst van het project Hybride Belichting Tomaat.

In de september geplante proef met de grove trostomaat Merlice wordt gestreefd naar een maximale (winter)productie, met een totaalproductie van 107 kilo per vierkante meter. De aanvang van de teelt, met een plantdatum in week 37, was goed. De eerste tros stond bij de start nog net niet in bloei. De 3 stengels op de plant toonden mooi uniform. Vanaf een week na planten zijn de belichtingsuren langzaam opgebouwd en vanaf week 44 is de belichting 18 uur per dag ingezet.

Stengeldichtheid opvoeren

3 weken geleden was het nog de vraag of de eerste vruchten wel het gewenste vruchtgewicht zouden realiseren, maar het gemiddeld vruchtgewicht van de eerste trossen is op het moment van oogsten 160 gram.

Omdat er direct van de volledige 3,3 stengels geoogst kan worden, wordt er in deze eerste weken van de teelt direct een verschil gemaakt. De 3,3 stengels/m2 moeten gedurende de winterperiode ruim 2 kg/m2/week gaan produceren om aan de beoogde productie te komen. In week 48 is beoogd de stengeldichtheid te gaan verhogen naar 4 stengels/m2, wat met het belichtingsniveau van in totaal 235 µmol/m2/s moet zorgen voor een maximale winterproductie met goede kwaliteit.

In week 46 zijn de eerste tomaten geoogst in de proef bij Delphy IC met led-tussenbelichting. - Foto: Delphy
In week 46 zijn de eerste tomaten geoogst in de proef bij Delphy IC met led-tussenbelichting. - Foto: Delphy

Proefopzet

De proefafdeling is uitgerust met 235 µmol/m2/s belichting (90 µmol/m2/s SON-t + 90 µmol/m2/s TopLED + 55 µmol/m2/s interlight). Uitgangspunt voor de belichting is de benodigde aansluiting voor een 180 umol SonT installatie geweest, namelijk 106 W/m². Door 50% van de SonT lampen door ledbelichting te vervangen kan het lichtniveau maximaal met 40% worden verhoogd. Om te streven naar een maximale winterproductie is er gestart met een driekoppige plant en 3,3 stengels/m2. Afgelopen week (week 46) zijn, conform planning, de eerste vruchten geoogst.

Of registreer je om te kunnen reageren.