Glas

Achtergrond

Markt: Aubergine boekt recordprijzen in Nederland

Nederlandse veilingen hebben vrijdag voor aubergine een hoger niveau gehaald dan begin september 2017.

Bij ZON werd de klok voor de 225 sortering stilgezet op € 2,68 per kilo. Bij de Belgische evenknie BelOrta lag de prijs nog wel hoger dan in Nederland met € 2,86 als middenprijs en de hoogste bieding voor € 3,18. Toch is dat nog niet het prijsniveau van een jaar geleden, blijkt uit prijsoverzichten voor BelOrta. Een vergelijking met vorig jaar is lastig te maken. De weekproductie ligt nu al een paar weken lager dan normaal. Deze week zal er niet veel meer dan 1,2 kilo per vierkante meter worden geknipt, is de verwachting. De 225 sortering was was de duurste sortering op de veildag vrijdag.

De gemiddelde prijs vorige week (35) lag op Belgische veilingen op € 1,75 per kilo. Dat was in week 34 nog € 1,41.

Internationale markt

Op de Duitse groothandelsmarkten is in de prijsnotering voor Nederlandse aubergine in week 35 nog niet de prijsverhoging opgenomen. De handelsprijs bedroeg € 2,31 per kilo, circa € 0,30 hoger dan vorig jaar. Ook de Italiaanse aubergine is duurder, maar ligt rond de € 2,00. Spaanse werd blijkbaar daar nog niet aangetroffen. Turkse aubergines liggen met prijzen van € 1,80 op een gelijk niveau als vorig jaar. Mogelijk speelt de koersdaling van de nationale munt een rol, waardoor Turks product goedkoper wordt ingekocht.

Klik hier voor aubergineprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.