Glas

Achtergrond

Emsflower groeit door in groente

Het Nederlands-Duitse bedrijf Emsflower investeert in daglichtloze slateelt en wil ook de glasgroenteteelt verder uitbreiden.

In 2010 kwam bondskanselier Angela Merkel op werkbezoek in de Duitse kassen van het Nederlandse bedrijf Emsflower in Emsbüren. Als de plannen voor tientallen hectaren nieuwe groentekassen én een bedrijf voor daglichtloze teelt van bladgewassen onder leds gerealiseerd worden, kan de bondskanselier nog wel een keer langs komen.

Het glastuinbouwbedrijf van de Twentse familie Kuipers (vader Bennie en zoons Tom en Bart) maakt juist in Duitsland flinke groei door. De komende jaren gaat Kuipers het bedrijf zelfs volledig concentreren in Duitsland, aldus Bennie Kuipers in het Financieele Dagblad.

‘Marges in groente zijn goed’

“De foodsector is heel interessant voor ons”, zegt Kuipers. “De marges zijn er goed en de teelt zorgt voor meer stabiliteit in onze inkomsten. Als we tegenvallers hebben bij de perkplanten, kunnen we die met onze groenten makkelijker opvangen. En slateelt op water is veelbelovend.”

100 hectare op het oog

In 2012 schakelde Emsflower de eerste kas om naar groenteteelt. Komkommers en tomaten waren de eerste teelten van Emsland Gemüse. Daar komt na de bouw van de ledcellen nu dus ook sla bij. Bovendien heeft familie Kuipers heeft ook al een nabij perceel land van 100 hectare op het oog voor nieuwe kassen voor perkplanten, tomaten én paprika’s en sla.

Of registreer je om te kunnen reageren.