Glas

Achtergrond

Markt: verbazing over verschillen aubergineprijzen

Werden in Nederland vrijdag 5 oktober prijzen van rond een euro betaald voor een kilo aubergine, op de Belgische veilingen liepen ze op tot bijna € 2,00.

Die prijsontwikkeling is voor telers lastig te vatten. De prijzen op de BelOrta-veiling waren afgelopen week al niet slecht en telers konden voor de 2-daagse uitbetaalprijs vrijdag voor de sorteringen 300’ een prijs van € 1,70 verwachten. BelOrta heeft 3 uitbetaalprijzen. Woensdag 3 oktober lag deze al rond € 1,30 voor deze sortering.

In Nederland liepen de prijzen vrijdag iets terug op de veilingen tot net boven 1,00. Dat is nog boven het prijspeil van 2017, maar onder het prijspeil van 2016 (€ 1,36).

Eigen product

Een verklaring voor de prijsstijging in België is dat Belgische inkopers een voorkeur lijken te hebben voor Belgisch product. Ook bij lagere producties blijven de ketens vasthouden aan Belgische aubergine. Het gebeurt vaker dat op vrijdag de prijzen stijgen, terwijl dat in Nederland niet zichtbaar is. Mogelijk speelt het mooie weer daarbij dit keer een rol bij een ruimere inkoop.

Spaans product

Ook vertelt een teler dat kleinere kopers aan het begin van de week klaagden moeilijk aan Spaans product te kunnen komen. De grotere winkelprogramma’s in Europa zijn gestart en daardoor gaan grotere volumes Spaanse aubergine direct naar de supermarkten in de EU-landen. Deze kopers kwamen terug naar Belgisch product voor de klok. Zo kent de prijsontwikkeling mogelijk meerdere oorzaken.

In België lag de middenprijs voor week 39 op € 1,40 tegen € 2,04 in week 38. Deze week komen de Belgische telers er ergens tussen uit.

Bekijk de ZON-prijzen en de BelOrta-prijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.