Glas

Achtergrond

Marktupdate: Spaanse groente weer rond prijspeil 2016

Waar Spaans product maandenlang hogere prijzen realiseerde dan in het seizoen 2015/2016, onder andere door extreme weersomstandigheden, kwam het gemiddelde prijspeil van veel bedekte teelten in maart weer in lijn met die van voorgaand seizoen.

In januari en februari kregen telers in Spaanse kassen soms 30% tot het dubbele betaald voor hun producten, vanwege een tegenvallende aanvoer door slecht weer. In maart bleken prijzen van tomaat, courgette en bonen weer gedaald tot het prijsniveau van het voorgaande Spaanse seizoen.

Paprika was afgelopen maart gemiddeld zelfs iets goedkoper dan in 2016. De prijs van aubergines ligt nog wat hoger. Komkommer toonde in maart met een middenprijs van 61 cent per stuk tegenover 37 cent in 2016 nog steeds een flinke voorsprong. Maar procentueel is dat toch al een stuk minder dan de extremen prijsstijging in januari, waarbij tot 2,5 keer zoveel werd betaald dan in het voorgaande Spaanse seizoen.

Totaal seizoen

Over het hele Spaanse teeltseizoen gezien, ligt de prijs voor Spaanse tomaten tot en met maart 50% hoger, terwijl de aanvoer slechts 17% lager uitkwam. Bij komkommer is dat zelfs een 87% prijsstijging tegenover 3% aanvoerdaling, bij aubergines is die verhouding 128% en 14%.

Bekijk de Spaanse marktontwikkelingen in maart.

Of registreer je om te kunnen reageren.