Glas

Achtergrond

‘Optiecontract op tuingrond aanscherpen’

Oppositiepartij Westland Verstandig wil dat het Westlandse systeem om herstructurering te bespoedigen wordt aangepast.

Nu worden tuinders die willen reconstrueren te veel bevoordeelt, terwijl oud-tuinders met snippers tuingrond worden benadeeld, vindt de oppositiepartij.

Westland Verstandig signaleert dat oud-tuinders de snippers tuingrond alleen mogen gebruiken als ze per optie instemmen met een verkoop tegen een vastgestelde waarde. De partij vreest dat tuinders die willen reconstrueren nu ‘voor een habbekrats’ de gronden kunnen kopen en ‘vervolgens gaan wachten en waarschijnlijk op termijn op die gronden heel andere dingen gaan doen dan het reconstrueren van hun bedrijf’.

Verplichting tot reconstructie

De partij signaleert op basis van enkele cases dat reconstructie uitblijft op gronden waar in het verleden oud-tuinders werd verboden andere activiteiten te starten. Daarom pleit de partij voor het invoeren van een verplichting tot reconstructie bij tuinders die gebruik willen maken van de optiecontracten op tuingrond. Handhaving moet uitblijven voor gronden die niet daadwerkelijk nodig zijn voor de reconstructie, stelt de partij.

Zo’n sterke handhaving kan ook tegen reconstructie werken. ‘De betreffende oud-tuinder wil uit verdriet en teleurstelling waarschijnlijk niet meer verkopen aan een eventueel reconstruerende buurman.’

Het systeem van optiecontracten is onderdeel van een breder herstructureringsbeleid van de gemeente Westland.

Legalisering gebruik kas

Vorige maand oordeelde de rechtbank Den Haag dat handhaving door de gemeente Westland geëigend was in een individuele zaak. Volgens de rechter heeft de gemeente terecht het belang van herstructurering nageleefd en is geen sprake van ongelijkheid bij vergelijkbare situaties. In die uitspraak wilde de eigenaar van een oude kas legalisering van het gebruik van de kas als opslagplaats voor een schildersbedrijf plus sauna en kinderspeelplek.

Of registreer je om te kunnen reageren.