Glas

Achtergrond

Dramatisch slechte seizoenstart voor aubergine

De eerste drie maanden van dit seizoen zijn de gemiddelde aubergineprijzen extreem laag geweest. In andere jaren was er soms nog een korte periode met prijzen van ruim boven 1 of zelfs 2 euro per kilo. Dit jaar ligt de prijs grotendeels onder kostprijs.

In de hele maand april is de klokprijs niet boven 1 euro per kilo geweest. Voor de grovere sorteringen ligt de middenprijs zelfs ruim onder 50 cent per kilo. "Ik kan me niet herinneren dat het aubergineseizoen zo slecht is begonnen", zegt aubergineteler Ted van Luyk in Wateringen. Twee weken geleden ging de klokprijs van de 400-ers bij The Greenery en ZON Fruits & Vegetables zelfs onder 30 cent per kilo. Eind vorige week begon zich een licht herstel af te tekenen, maar dat gold met name voor de sorteringen 300+ en 225+.  Maandag tikte 225+ bij BelOrta zelfs even 1 euro per kilo aan. Vandaag was dat 90 cent per kilo, tegen 72 cent voor de 300+ en 51 cent voor 400+.

Kleintjes beter betaald

Het verschil in prijsvorming tussen de sorteringen is dit jaar groter dan voorgaande jaren. Deels komt dit door de rassenkeuze. Een aantal jaren achter elkaar werden de kleintjes slecht betaald waardoor dit jaar zelfs telers die doorgaans gespecialiseerd zijn op het fijne segment (zoals Purple Pride) meer van de grovere rassen hebben gezet. In België speelt daarnaast mee dat de fijnere sortering vooral naar de binnenlandse retail gaat en de grovere vooral naar Oost-Europa. "Deze week is de handel naar het buitenland vroeg stil gevallen vanwege de feestdagen", verklaart Maarten Verhaegen van BelOrta. Een derde reden voor het grote prijsverschil tussen de sorteringen is de Spaanse concurrentie. De Spaanse aubergines die nog komen zijn nu ook vrijwel uitsluitend grof.

Spaans geweld

De voorjaarsprijzen bij aubergine lijken een vast gegeven te worden. Een groot deel van de verklaring moet in Spanje gezocht worden. Aubergine is in volume het snelst groeiende vruchtgroentegewas in de eerste drie maanden van het jaar. Van januari tot en met maart produceerde Almería dit jaar bijna 55 miljoen kilo aubergine. Dit is 22 procent meer dan vorig jaar en 37 procent meer dan het gemiddelde van de afgelopen vier jaar. De sterke stijging van dit jaar is voornamelijk een gevolg van de milde winter waardoor de gewassen gewoon zijn blijven zetten. Maar de afgelopen jaren lijkt ook het areaal weer wat toe te nemen.

'Hachelijke' kwaliteit

Op dit moment komen er weinig aubergines meer uit Spanje. De prijzen zijn daar nog lager dan hier en nodigen niet uit om langer teeltkosten te maken. In week 15 lag de middenprijs op 12 cent en in week 16 op 16 cent per kilo. De herfstteelten zijn vrijwel aan het eind, schrijft de regering van Andalusië in zijn bulletin van week 16. Bovendien is de kwaliteit van het product 'hachelijk'.  De productie van de voorjaars- en zomerteelten, die een veel kleiner areaal beslaan, moet nog op stoom komen, aldus het bulletin.

Verbetering verwacht

Met het verbeteren van het weer en het wegvallen van de concurrentie verwacht Verhaegen voor de komende week een verbetering van de prijzen. "Gewoonlijk trekken de prijzen begin mei altijd wat aan." Het goede weer stimuleert echter ook de productie. Deze week tikken veel auberginetelers al de 2 kilo per vierkante meter aan. Sommigen deden dat ook al in de twee voorgaande weken. Met de toenemende productie en grotere vraag wordt een kleiner verschil tussen de sorteringen waarschijnlijk.

 

Klik op de link voor meer aubergineprijzen:

300+ BelOrta en ZON

300+ (The Greenery)

Of registreer je om te kunnen reageren.