Glas

Achtergrond

Courgetteprijs nog steeds matig door overvloedige aanvoer

De courgetteprijs is dit voorjaar veel lager dan vorig jaar. Vorige week liepen de prijzen op de Belgische veilingen flink op, maar dat was van korte duur. Bij The Greenery daalden ze nog verder. De aanvoer uit Spanje, Marokko, Italië en Turkije zit nog steeds in de weg.

De prijs van 14 stuks per 5 kilo lag gisteren rond 25 cent per stuk bij The Greenery en ZON Fruits & Vegetables en respectievelijk 37 en 32 cent bij BelOrta en Veiling Reo. Vorige week vrijdag was er op de Belgische veilingen nog een flinke opleving naar circa 60 cent per stuk. Sinds begin maart is de prijs op de Nederlandse veilingen niet boven 40 cent per stuk geweest. Hoewel de aanvoer in Nederland en België niet hoog is, lukt het maar niet om een betere prijs uit de markt te krijgen. De aanvoer uit Spanje, Marokko en Turkije is om verschillende redenen veel hoger dan vorig voorjaar.

Geen wateroverlast of virusdruk

Marokko had tot en met week 13 al 87 procent van het toegestane contingent tot en met mei ingevuld. In het najaar van 2014 werd de courgetteteelt voor een groot deel weggevaagd door overvloedige regen en kwam die klap in dat seizoen niet meer te boven.
Spanje is dit voorjaar volop in productie zowel van telers die courgette meerdere keren planten als van telers met alleen een voorjaarsteelt courgette. De afgelopen twee seizoen zat de schrik voor virusaantasting er goed in. Het tomato Leaf Curl New Dehli virus (ToLCNDV) richtte in de winter van 2013-2014 enorme schade aan in Almería. Door hygiënische maatregelen (hermetisch afsluiten van de kas tegen invlieg van de Bemisia-wittevlieg) wisten de telers de schade in het seizoen erop sterk te reduceren. Maar door gebrek aan vertrouwen waren veel telers al overgestapt op andere gewassen, waardoor de prijzen vorig seizoen onwaarschijnlijk hoge noteringen lieten zien. Ook Nederlandse en Belgische telers profiteerden vorig voorjaar van die krapte op de markt. Afgelopen najaar was al duidelijk dat de Spaanse telers weer vertrouwen hadden in de courgette. Het areaal was flink gegroeid. Dit voorjaar is het voor veel telers van andere gewassen een alternatief omdat de opstartkosten relatief laag zijn en de prijzen van veel andere vruchtgewassen het hele seizoen al tegenvallen.

Turkse hoog gewaardeerd

Ook het product uit Turkije lijkt dit jaar langer op de EU-markt te komen dan voorgaande jaren. Mogelijk dat de Russische boycot daar iets mee te maken heeft. Op de Duitse groothandelsmarkten is nog volop Turks product te vinden. Opvallend is dat de prijs hoger is dan die van Marokkaanse, Spaanse en Italiaanse herkomst. In week 13 gingen de Turkse courgette voor gemiddeld € 1,94 per kilo van de hand, tegen € 1,43 voor de Italiaanse, € 1,37 voor de Spaanse en € 1,26 per kilo voor de Marokkaanse. Veel van de groothandelaren zijn Turken. Wellicht speelt dat een rol.
Verder valt op dat de prijzen op de Duitse groothandelsmarkten dit jaar lager liggen dan vorig voorjaar, maar dat de percentages enorm verschillen per herkomst. Opnieuw vertonen de Turkse courgettes de minste dips in de prijsvorming. De prijzen van de Spaanse en Marokkaanse courgettes lieten vanaf week 7 een stijgende lijn zien, maar dan kwam in week 13 een einde aan.

 

Kijk via onderstaande link naar meer prijzen van courgette:

http://www.gfactueel.nl/markt/marktprijs/140/1534/

Of registreer je om te kunnen reageren.