Glas

Achtergrond laatste update:22 mrt 2016

Veilingupdate 21 maart: aubergineprijs veert op

Na een paar zeer teleurstellende weken zijn de prijzen van aubergine op de Nederlandse en Belgische veilingen fors gestegen.

Bij BelOrta ging de prijs van de fijnere sortering (225+ gram) vandaag zelfs door de grens van 1 euro per kilo. Het aandeel van de grovere sorteringen neemt snel toe terwijl de vraag naar kleinere aubergine relatief goed is. Was vorige week 225+ nog de hoofdsortering bij BelOrta, vandaag maakt 300+ de helft van de aanvoer uit. De grovere sorteringen 300+ en 400+ noteerden vandaag € 0,94 en € 0,81 per kilo.

ZON fruit & vegetables

In Nederland komen er nog maar weinig aubergines voor de klok waardoor de prijzen wellicht minder representatief zijn. Bij ZON fruits & vegetables stijgt de prijs van de 300+ het snelst. Vandaag bracht 300+ meer dan 80 cent per kilo op, ruim 20 cent meer dan eind vorige week.  De 250+sortering brengt vandaag € 0,76 tegen € 0,63 per kilo afgelopen vrijdag.

Vergelijking met vorig jaar

Overigens zijn de huidige prijzen geenszins hoog te noemen. Maar het is de laatste jaren niet veel beter geweest in maart. Vorig jaar lag de veilingprijs in maart gemiddeld iets hoger, maar kwam hij ook pas tegen het einde van de maand boven 1 euro per kilo uit. In februari werden toen wel betere prijzen genoteerd. In 2014 waren de voorjaarsprijzen tot nu toe vergelijkbaar met dit jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.