Glas

Achtergrond

Aubergineprijs wacht op einde Spaans seizoen

De prijsvorming van aubergine is tot nu toe bijzonder teleurstellend. De Spaanse productie zit nog in de weg. Maar er zijn tekenen dat het Spaanse seizoen begint af te lopen.

Dit seizoen begint met teleurstellende prijzen bij aubergine. Bij The Greenery zakte de klokprijs vandaag naar 74 cent (225+), 69 cent (300+) en 61 cent (400+). Dat is 20 tot 30 cent lager dan eind vorige week. ZON Fruits&Vegetables noteerde vandaag respectievelijk 76, 66 en 60 cent (van klein naar groot), 10 tot 25 cent lager dan eind vorige week. De middenprijs voor februari blijft dit jaar ver onder de euro per kilo. Vorig jaar lagen de klokprijzen in februari tussen € 1,50 en € 0,96 per kilo (225-ers).

Groot prijsverschil

Opvallend is het prijsverschil dat BelOrta deze week weet te realiseren met de aanvoer van ongeveer 10 hectare. Afgelopen maandag waren de klokprijzen rond of boven € 1,50 per kilo, terwijl dat begin vorige week nauwelijks hoger was dan op de Nederlandse veilingen. Op vrijdag was er al sprake van een flinke stijging. "Het Flandria-product is erg gewild bij de Belgische retailers", zegt Maarten Verhaegen van BelOrta. "Onder kopers doen berichten de ronde dat er schaarste in Spanje gaat ontstaan. Daarom stappen een aantal retailers al over."  Ook in Nederland krijgen handelaren berichten dat het Spaanse seizoen afloopt, maar in de prijzen is dat nog niet te zien.
In België schommelen de prijzen overigens nog sterk. Gisteren deden de 225-ers nog € 1,32 maar de 300-ers waren al weer gedaald naar € 0,93 en de 400-ers nog weer 10 cent lager. Ondanks de hogere prijzen ziet Verhaegen ook meer Nederlandse klanten onder de kopers. "Dat had ik nog niet verwacht."

Extreem lage prijzen in Spanje

In Spanje zelf lijkt de prijs wat omhoog te bewegen. In week 7 ligt de veilingprijs nog rond 40 cent per kilo, deze week ligt dat ruim een dubbeltje hoger. Dit zou erop kunnen wijzen dat teelten aflopen. Het is qua prijsvorming geen goed seizoen voor de Spaanse auberginetelers. De middenprijs tot en met januari ligt op 43 cent per kilo, 8 cent lager dan vorig seizoen. Voor een deel wordt dat goed gemaakt door de 14 procent hogere productie tot en met januari. Maar in omzet komen ze toch 4 procent tekort op vorig seizoen. Vooral januari hakte er behoorlijk in. Toen was de middenprijs maar 36 cent per kilo. Het grootste deel van februari kwam die prijs nauwelijks in beweging.

Reden om te stoppen

De prijs in het vroege voorjaar kan voor telers reden zijn om het gewas te vervangen voor meloen of watermeloen. De laatste jaren gaan de meeste auberginetelers echter door zolang het gewas en de kwaliteit het toelaten. Maar de prijsvorming van dit jaar kan zeker reden zijn om de gok van een andere voorjaarsteelt te wagen. Daarbij komt dat de gewassen vroeg en zwaar belast zijn geweest. In september lag de productie ruim 80 procent hoger dan een jaar eerder, in oktober was dat 27 procent hoger dan in 2014.

Of registreer je om te kunnen reageren.