Glas

Achtergrond

Spaanse seizoenstart breekt aanvoer-records

In de eerste twee maanden van het teeltseizoen produceerde Almería nog nooit zoveel vruchtgroenten als dit jaar. Er kwamen in september en oktober 36% meer tomaten, 50% meer paprika’s en 38% meer komkommers op de markt dan vorig seizoen. Alleen aubergine deed een stapje terug.

In september produceerde Almería al ruim 30 miljoen kilo paprika, bijna twee keer zo veel als vorig jaar. Inclusief oktober stond de teller voor dit seizoen al op ruim 96 miljoen kilo, 50% meer dan vorig jaar en 37% meer dan in de drie voorgaande seizoenen. Dit blijkt uit cijfers van Groenten&Fruit op basis van de gegevens van tien grote afzetorganisaties in Almería. Ook bij tomaat en komkommer werd in de eerste twee maanden van het seizoen nog nooit zoveel aangevoerd. Eind oktober was al bijna 112 miljoen kilo komkommer verhandeld, 40% meer dan in dezelfde maanden van 2015, en 45% meer dan in de voorgaande 3 seizoenen. Bij tomaat was de productie 36% hoger dan vorig jaar en 45% hoger dan het gemiddelde van 2013, 2014 en 2015.

Wat minder aubergine, veel meer courgette

Aubergine was de enige vruchtgroente waarvan Almería minder produceerde: ruim 15,5 miljoen kilo in 2 maanden. Dit is 6% minder dan vorig jaar, maar nog altijd 12% meer dan het gemiddelde van de voorgaanden 3 seizoenen. Van courgette werd in september nog 18% minder aangevoerd dan vorig jaar, maar dat werd in oktober meer dan goed gemaakt (+61%). Courgette is al een aantal jaren het snelst groeiende gewas in Almería. Na een dip door het ‘New Delhi-virus’ groeit de vroege productie van dit product indrukwekkend. Vorig jaar werd de productie in de eerste twee maanden van het seizoen. Dit jaar komt daar nog eens 37% bij: totaal bijna 75 miljoen kilo in 2 maanden. Ten opzichte van de 5 voorgaande seizoenen is de vroege productie bijna verdubbeld (+93%).

Gevolgen voor de prijzen

De enorme toename van de productie heeft de prijzen geen goed gedaan. De middenprijs van courgette lag in eerste twee maanden 38% lager dan vorig jaar. Paprika was 31% goedkoper (€0,61/kg), tomaat 16% (€0,96/kg voor alle segmenten) en komkommer 6% (€0,35/kg). Aubergine realiseerde wel een hogere middenprijs dan vorig najaar: €0,53 per kilo. Pas begin november begonnen de prijzen weer aan te trekken, het eerst bij de gewassen die het sterkst reageerden op de snel gedaalde temperaturen: courgette en komkommer.

Eerste gewassen al weer vervangen

Bijkomend probleem voor de prijsvorming was de enorme hitte in september waardoor de vruchtzetting en de kwaliteit van het product vaak te wensen overlieten. De gewassen zijn daardoor ook eerder versleten. De eerste komkommergewassen zijn al weer vervangen, meldt de regering van Andalusië. Door de hete nazomer is de virusdruk in Almería enorm hoog door de snelle ontwikkeling van de vectoren. Bij courgette wordt er na een paar rustiger jaren weer een flinke toename van het ‘New Delhi-virus’ gemeld.

Marokko

Ook in Marokko zou dit virus weer heviger toeslaan, schrijft de regering van Andalusië in haar rapportages van week 45. Daardoor was de aanvoer van Marokkaanse courgette in oktober 30% lager dan vorig najaar. Bij tomaat zou de Marokkaanse export naar de EU in oktober wel gestegen zijn (met 5% meer dan in 2016).

Kijk voor meer Spaanse prijzen op GFactueel.nl

Foto

  • Spaanse seizoenstart breekt aanvoer-records

Of registreer je om te kunnen reageren.