Glas

Achtergrond

Voor aubergine en paprika is het over en uit

De dagprijzen van aubergine en paprika zijn dramatisch gedaald en het is niet te verwachten dat ze nog opkrabbelen. Voor een prijs van 60 per kilo of lager kan er niet veel energie meer in dit seizoen worden gestoken.

Het seizoen van paprika en aubergine eindigt in mineur. Begin vorige week daalde de dagprijs van aubergine plotseling. Na een hoge piek van rond 2 euro per kilo in de eerste week van oktober zakte de indicatieprijs vorige week in een paar dagen naar circa 70 cent per kilo. Deze week daalt de prijs nog verder. Vandaag noteerde de sortering 300-400 gram op de Nederlandse veilingen zelfs onder 50 cent per kilo. De sortering 225-300 gram haalt nog circa 65 cent per kilo. De 400-500 gram-sortering nadert vandaag 40 cent per kilo. De prijsdaling is niet het gevolg van een grote aanvoer, integendeel: na de relatief warme periode is veel van de oogst naar voren geschoven waardoor de weekproducties nu laag zijn. Bovendien is het leegknippen nog niet begonnen.

Teleurstellend einde

Bij paprika is hetzelfde patroon zichtbaar, maar daar vond eind september al een de sterke prijsdaling plaats, na een periode van juist extreem hoge prijzen. Sindsdien schommelde de dagprijs van rode en gele paprika een aantal weken tussen circa 85 en 65 cent. Maar zelfs dit niveau lijkt nu niet meer te handhaven. Vandaag daalde op de Nederlandse veilingen de indicatieprijs van de grote sorteringen onder 60 cent per kilo. De kleine sorteringen zijn al een paar weken bijzonder weinig in trek. Vandaag daalde de indicatieprijs van de gele sortering 161/182 zelfs naar circa 16 cent per kilo. De overstap naar stoplichten uit Spanje is blijkbaar al eerder gemaakt. Ook oranje paprika is zijn bevoorrechte positie kwijt. Vorige week daalde de indicatie-dagprijs (sortering 181/221) al fors naar circa 75 cent per kilo. Vandaag was dat nog maar gemiddeld 55 cent per kilo.

Massaal over op Spaans product

In beide gevallen is de overstap van de West-Europese retailers naar Spaans product de belangrijkste oorzaak van de scherp dalende prijzen. Hoewel ook dit najaar berichten over de hitte in Zuid-Spanje de ronde doen, lijkt het vooralsnog een veel normaler begin van het seizoen dan vorig jaar. Toen bleven Nederlandse paprika en aubergine een groot deel van oktober nog goed geprijsd. Dit jaar is er volgens de eerste tellingen van de regering van Andalusië bovendien een uitbreiding in het paprika-areaal van ruim 600 hectare (+ 6,5%). Het teeltareaal paprika (1 teelt) komt daarmee op 10.100 hectare, bijna evenveel als tomaat (gedeeltelijk over 2 teelten verdeeld). Dat betekent dat er nu meer paprika dan tomaat staat in de kassen van Almería. Door de stabiele en steeds betere prijsvorming in de laatste 3 seizoenen is paprika het meest succesvolle kasproduct van Almería.

Krapper aubergineareaal

Het areaal Spaanse aubergines is wel gedaald, zelfs voor het tweede achtereenvolgende seizoen. De middenprijs voor de Spaanse telers daalde afgelopen seizoen opnieuw fors, naar 36 cent per kilo. In het seizoen 2013-2014 was dat (met 1.908 hectare) nog 50 cent per kilo. Vorig seizoen ging er al 146 hectare (6%) aubergine af, nu nog eens 100 hectare, schat de regering van Andalusië. Het totale areaal in Almería komt daarmee op 2.200 hectare uit, nog altijd meer dan voor de grote uitbreiding van 2014. Ook in Nederland zal er komend seizoen minder aubergine worden gezet. Door de overstap naar de biologische teelt valt er in ieder geval 6,5 hectare af, waardoor er in Nederland en België circa 120 hectare overblijft.

Of registreer je om te kunnen reageren.