Glas

Achtergrond

Duitsland produceert tomaten steeds meer zelf

Tomaat is de meest gekochte groente in Duitsland en de binnenlandse productie groeit. In 3 jaar tijd steeg de Duitse tomatenproductie van iets meer dan 60.000 ton naar 84.496 ton in 2014 blijkt uit cijfers van Destatis Statisches Bundesamt.

Duitsland produceerde in 2014 een recordvolume aan tomaten. Het areaal bedroeg 330 hectare bij 1.539 telers. Gemiddeld groeide de tomatenproductie in Duitsland sinds 1992 met 11 procent per jaar. De import van tomaten groeide over de hele periode van 1994 tot 2014 in totaal met slechts 17 procent tot 740.000 ton in 2014, blijkt uit cijfers van de Duitse overheid.
De consumptie van tomaten is in 20 jaar met bijna 23 procent gegroeid, schrijft de website ami.de. De consumptie bedroeg in 2014 rond 8,6 kilo per hoofd van de bevolking, ofwel een record hoeveelheid van 694.000 ton. Dat is een stuk lager dan de som van import plus binnenlandse productie. Dat wordt volgens AMI veroorzaakt door export en verliezen in de keten.

Nog veel ruimte

Wat de cijfers in ieder geval aantonen is dat Duitsland steeds meer zijn eigen tomaten produceert. Toch is het land nog ver verwijderd van zelfvoorziening in tomaten. Slechts ongeveer 10 procent van de geconsumeerde tomaten komen uit Duitsland zelf, ondanks de voorkeursbehandeling door retailers en consumenten.

Of registreer je om te kunnen reageren.