Glas

Achtergrond laatste update:4 dec 2014

'Dreigend tekort Spaanse komkommers'

Hortyfruta, de brancheorganisatie voor groenten en fruit in Andalusië, heeft de noodklok geluid voor het dreigende tekort aan komkommers in de maand december.

Door de aanhoudend extreem hoge temperaturen in september en oktober zijn veel komkommergewassen in Almería en Granada nu al uitgeput. Na een analyse van de situatie concludeert Hortyfruta dat in december wel eens tekort aan komkommers kan ontstaan. Toen het een paar weken geleden uiteindelijk ging regenen, bleek dat de productie van de gewassen ver terugviel. Doordat de gewassen veel stress hebben ondervonden van de hoge temperaturen herstellen ze onvoldoende. December is een van de belangrijkste productiemaanden voor komkommer, met hoge volumes en gewoonlijk de hoogste prijzen van het seizoen. Vorige week kwam Hortyfruta daarom in een spoedzitting bijeen, melden verschillende Spaanse media. Welke maatregelen getroffen worden is niet bekend gemaakt.

Late start

De aanvoer van Spaanse komkommers is het hele najaar al onregelmatiger dan normaal. In september en oktober lag de productie in Almería 23 procent lager dan vorig seizoen, blijkt uit de seizoencijfers van Groenten&Fruit. De gemiddelde prijs tot en met oktober was 63 cent per kilo, bijna 2,5 keer zo hoog als in 2013. Behalve de hoge temperaturen is ook een wat latere plantdatum verantwoordelijk voor de lagere productie in de eerste twee maanden van het seizoen.

Prijzen stortten in

In november was het voorbij met de goede prijsvorming voor komkommers onder invloed van een sterk gestegen productie. In de provincie Granada hebben de meeste komkommertelers gelijktijdig geplant. Mede als gevolg van een conflict over waterrechten is later geplant dan andere jaren. Daardoor hebben zij nauwelijks geprofiteerd van de hoge prijzen aan het begin van het seizoen. De gemiddelde prijs van de lange komkommers (pepino Almería) lag de hele maand november rond 25 cent per kilo, terwijl de andere typen  (korte en slicers) nog meer dan het dubbele opbrachten. Vorig jaar noteerde de lange komkommer juist veel hogere prijzen. Eind november lag de veilingprijs toen rond 88 cent per kilo.

Nu nog geen tekort

Deze week is aan de komkommerprijs (nog) niet af te lezen dat er tekorten dreigen. Maandag werd ongeveer dezelfde prijs genoteerd als vorige week.  De prijsnoteringen van de individuele veilingen laten sindsdien zelfs een dalende trend zien. Maar volgens Hortyfruta zou rond kerstmis, wanneer de vraag groot is, een tekort aan komkommers kunnen ontstaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.