Glas

Achtergrond laatste update:11 feb 2013

R&D kas leert laagwaardige warmte beter te benutten

Duijvestijn Tomaten, onlangs genomineerd voor de Tuinbouw Ondernemersprijs, is innovatief bezig met duurzaamheid en energiebesparing. Ook een R&D kas maakt daarvan deel uit, onder andere om aardwarmte verder uit te kunnen nutten.

Duijvestijn is bezig met een R&D kas van een hectare, om nieuwe technieken te beproeven en de laagwaardige restwarmte van de geothermie nog verder uit te kunnen nutten. De R&D kas is voor een deel gebaseerd op het concept van de Venlow Energy kas op het terrein bij Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk.

“De laatste jaren heb je weinig ontwikkelingen gezien in de kassenbouw. Een paar details, maar verder zijn kassen alleen maar hoger geworden. Daar zit dus nog een verdienmodel in. Energie blijft belangrijk om daar efficiënter mee om te gaan. Zoals met dubbel glas en een betere lichtbenutting met diffuus glas. Ook de ziektedruk moet minder worden, onder andere met afgegaasde ramen. Met waterterugwinning via condensatie willen we ook het waterverbruik terugdringen.”

“We nemen drie jaar de tijd voor dit project. Ontwikkelingen in de techniek gaan zo snel. Als je dat direct op het hele bedrijf zou doen, dan neem je zulke grote risico’s. Dat kan ook verkeerd aflopen. We hebben dat ook geleerd bij de aardwarmte. Het zijn allemaal bestaande en bekende technieken, maar de inpassing in de glastuinbouw maakt het toch net even anders.”

Het uitproberen van verbeteringen in een R&D kas wil niet zeggen dat er in de huidige kas niets gebeurd. Er zijn nu al aanpassingen gedaan, zoals het koppelen van het hoofdverwarmingsnet aan de groeibuis, om de aardwarmte verder uit te koelen. Ook is het teeltsysteem een beetje aangepast: voor een deel worden 70-daagse tomatenplanten geplant, waarmee een gunstiger stookregime valt te hanteren.

Vanwege de concurrentiepositie ten opzichte van het buitenland heeft Duijvestijn Tomaten niet gekozen voor belichting. “Op dit moment is er in de winter in ons tomatensegment te weinig rendement mee te maken. Ontwikkelingen in groeilicht gaan wel razendsnel. Het kan later dus wel rendabel worden.” Als stuurlicht zou led-licht wel weer extra stuurmiddelen opleveren om gericht op inhoudstoffen te kunnen telen. “Als dat zou gebeuren, dan zullen wel ook altijd kijken waar we de energie daarvoor vandaan gaan halen. We geloven in duurzame opwekking.”

 

Meer over de bedrijfsvisie van Duijvestijn Tomaten is te lezen in een bedrijfsreportage in editie 3 van de printversie van Groenten & Fruit.

Of registreer je om te kunnen reageren.