‘Nog een ronde om rommel bij peren te dunnen’

Na een goede zetting volgde bij de peren een sterke vruchtrui. Bij de appels was de rui ook stevig, maar hangt op de meeste plekken nog voldoende.

Bij de peren van biologisch fruitteler Toine Janssen in het Betuwse Winssen hangen wel net voldoende peren, maar het lijkt erop dat bij de Conference de mooiste peren eraf geruid zijn en de lelijke vruchten zijn blijven hangen. Janssen verwacht dat er nog een ronde gemaakt moet worden om de rommel er af te dunnen. “Maar het kan ook dat bij de pluk gewoon de slechtste vruchten eruit gegooid worden, want voor het aantal stuks hoef je nu niet te dunnen.”

Appels valt op meeste percelen niet tegen

De vruchtrui bij de appels was ook stevig. Toch hangen op de meeste percelen wel voldoende appels. “Bij de jongere Elstar zien we bomen met echt veel te weinig, maar op andere stukken moet er nog wat nagedund worden.” Bij Maribelle verwacht Janssen ook wat naloopwerk met handdunning.

Problemen op oudste perceel Elstar

Alleen het oudste perceel Elstar valt zwaar tegen. “Na vorig jaar een grote oogst viel het nog niet helemaal tegen met de bloemknoppen. Met laat snoeien werden nog zoveel mogelijk bloemknoppen gespaard, maar na de rui valt het toch zwaar tegen.”

De scheutgroei is met de tegenvallende vruchtdracht en volop neerslag explosief. Dus nu staat wortelsnoei op de planning. En een ronde zomersnoei om takken die vanwege bloemknoppen gespaard waren, maar toch niet dragen, eruit te knippen.

Nieuwe aanplant Elstar Elrosa

Ondertussen is het planten van de nieuwe boomgaard met Elstar Elrosa net achter de rug. Janssen: “Omdat er toch wat onverwacht hazenvraat ontstond, zijn we nu druk met het aanbrengen van netjes rond de bomen. Als dat weer gedaan is, gaan we verder met de bomen aanbinden.”

Onkruidbestrijding vraagt veel tijd

Met het natte weer groeit ook het onkruid hard en het is met schoffelen bijna niet bij te houden. Schoffelen is de biologische teelt is met een Ladurner-schoffelmachine met een werksnelheid van 2 tot 3 kilometer per uur heel tijdrovend. Omdat het langere gras nu ook stropt maakt Janssen eerst maar een ronde met zijn draadjesmaaier om het af te maaien. Dat gaat wel iets sneller maar het zou heel mooi zijn als dat in toekomst het schoffelen veel meer met een autonome machine zou kunnen. Daar zouden machinebouwers op moeten instappen volgens Janssen.

Spuiten tegen schurft en fruitmot

Door het nattere voorjaar is er ook wat schurftaantasting opgetreden. Dat betekent gewoon de rest van het seizoen strak erop zitten met in de biologische teelt toegestane middelen, om zoveel mogelijk nieuwe infecties te voorkomen. Verder spuit Janssen nu virus op de pieken van de fruitmot, naast de Isomate-feromoonverwarring tegen de fruitmot.

Druppelen gestopt

Met volop neerslag en nu het tijd wordt dat de groei gaat afsluiten, is Janssen gestopt met druppelen. Pas als het echt weer droog wordt, komt druppelen in beeld. Mogelijk wordt er met verenmeel of Plantbased Nitro nog wat bijgemest maar dat hangt vooral af van de N-mineraalmonsters die binnenkort een keer genomen worden.

Auteur: Wouter van Teeffelen

Of registreer je om te kunnen reageren.