teeltgeluid

Kersen plukken en pruimen dunnen

Fruitteler Joël Roks uit Fijnaart zit midden in het kersenseizoen. Ook het late ras Kordia is rijp.

Het vroegste ras Burlat is geplukt en nu plukt Roks Merchant. Het valt hem op dat het ondanks het wat nattere en koelere weer de rijping toch vlot doorgaat. Zelfs in de latere Kordia ziet hij nu de eerste rijpe kersen. “Door alle regen zie je ondanks de overkapping wel wat meer gescheurde en rotte kersen dan we in de afgelopen jaren gewend waren. Het is geen groot probleem, maar het vraagt wel extra aandacht van de plukkers.” De afzet van de kersen via de huisverkoop is geen enkel probleem. “We komen eigenlijk gewoon kersen tekort als we ook aan de andere afzetkanalen zouden leveren.

Volop pruimen dunnen

Het dunnen van de pruimen heeft heel veel dunuren gevraagd. Roks durfde in de koude en natte bloei geen dunningsmiddel als zwavel of ATS te spuiten, maar dat was achteraf echt wel nodig geweest. “Inmiddels zijn we in de appels het zomerras Delcorf aan het dunnen. Daar zit ook nog wel veel werk in.” Bij de appels is hij erg tevreden over wat er hangt. Alleen bij Pinova zou wat meer mogen hangen. Bij Elstar en Kanzi verwacht hij wel wat naloopwerk.

Bij de peren hangt het oudste perceel Conference met bomen van liefst tachtig jaar oud heel vol. Bij de jongere percelen is het maar net voldoende stuks aan de boom. Toch gaat hij daar nog wel langs om de misvormde en kleine peren ertussen uit te halen.

Schurft vraagt de aandacht

Wat betreft gewasbescherming vergt schurft in dit natte jaar meer aandacht. Er zit wat schurft in de Jonagold en dat betekent tussen de buien toch regelmatig blijven spuiten. Sinds jaren moest Roks ook weer een keer gericht tegen spint spuiten. “Vorig jaar was er ondanks de roofmijten wat te veel aantasting op plekken. Minerale olie vroeg in het voorjaar spuiten heeft wel wat tegen spint gedaan, maar te weinig. Dus toen de spint weer kwam opzetten, hebben we gericht Cantack gespoten, wat nu goed gewerkt lijkt te hebben. Perenbladvlo levert geen problemen op, maar de ervaring leert dat het op zijn bedrijf al jaren een mooi natuurlijk evenwicht is. Het blijft elk jaar bij een enkele bespuiting.

Onkruid tiert welig

Na wat drogere jaren waarin de onkruidbestrijding makkelijk was, is het dit jaar weer een stuk lastiger. Er komt snel veel onkruid en het is echt tussen de buien elke gelegenheid te baat nemen pakken om een onkruidbestrijding te kunnen uitvoeren.

Ondertussen lopen de plannen voor de nieuwbouw van de winkel en huisvesting voor de medewerkers door. De aanvraag voor een vergunning roept elke keer weer vragen op, dus dat loopt iets langzamer dan gehoopt. “Gelukkig heb ik iemand die dat voor me regelt”, stelt Roks.

Auteur: Wouter van Teeffelen

Of registreer je om te kunnen reageren.