‘Fruit fossielvrij onder glas’

De teelt van houtig kleinfruit, met name bij bramen en frambozen, vindt steeds meer plaats onder regenkappen, in plastic tunnels of onder glas. Deze verschuiving gaat samen met de ontwikkeling naar jaarrond beschikbaarheid van Nederlandse bramen en frambozen.

Bij de teeltwijze onder glas wordt er veel naar de omstandigheden in de buitenteelt gekeken, onder andere qua klimaat en de grote verschillen tussen dag- en nachttemperatuur. Wil de kasteelt van houtig kleinfruit onder glas toekomst hebben, dan is verdere professionalisering nodig, te beginnen bij kennis over groei en ontwikkeling tijdens de opkweek- en productiefase. Kwalitatief goed plantmateriaal is het uitgangspunt om te komen tot een rendabele teelt onder glas.

Kwalitatief goed plantmateriaal is het uitgangspunt om te komen tot een rendabele teelt onder glas

Fossielvrij en duurzaam telen

Vanuit de maatschappij is er de wens om steeds meer teelten fossielvrij en duurzaam te gaan telen. Om op de toekomst te zijn voorbereid, is het van belang om de mogelijkheden na te gaan van een fossielvrije teelt van houtig kleinfruit onder glas. Hiervoor kan veel geleerd worden van andere sectoren en kan de teelt worden voorbereid op de toekomst: een duurzame, energiezuinige, fossielvrije en mogelijk CO2-arme teelt van houtig kleinfruit (bramen en frambozen) onder glas.

Veel onduidelijk

Er zijn nog veel onduidelijkheden zoals het juiste temperatuurregiem, luchtvochtigheid, gewenst CO2-niveau en lichtintensiteit in verschillende gewasstadia, daglengte, lichtonderschepping in relatie tot ondermeer padbreedte en plantafstand, meest geschikte ras, biologische bestrijding en weerbaarheid. Met de nieuwe expertise die hiermee wordt opgedaan kan ook de huidige teelt verder geoptimaliseerd worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.