teeltgeluid

‘Falco komt ertussen in aardbeienteelt, om te leren’

Stef Buiks in Rijsbergen (N.-Br.) plantte de normaalteelt aardbeien met Sonsation op 15 augustus. Vorig jaar had hij ook al voor Sonsation gekozen, toen nog op proefveldschaal. Het ras moet het onder meer hebben van de relatieve ongevoeligheid voor wortelziekten.

Na de basisbemesting met Agroblen vijf à zes maanden is niet meer bijbemest. Wel is een keer gespoten tegen meeldauw, spint en phytophthora. Naast deze openluchtteelt staat nog eenzelfde teelt die in het voorjaar wordt ondertunneld. “Ook hier ervoor zorgen dat de planten niet te zwaar worden”, voegt Buiks toe. “Dus zuinig zijn met bemesting en niet te vroeg planten.”

Wachtbedden

Op het wachtbed staan de rassen Falco, Sonsation, Limalexia en Elsanta. “Die staan er mooi bij, het weer is er ook naar. De planten zijn vorige week drie keer afgerankt. Falco wordt grootschaliger opgezet in de gekoelde teelt, na een kennismaking dit jaar met een paar kisten planten met het ras Flevoberry.

Gekoelde teelt

De twee eerste gekoelde teelten zijn met Sonsation. Dan volgen achtereenvolgens Elsanta, Limalexia en weer Elsanta. “Die Falco planten we op verschillende momenten, om het ras beter te leren kennen.” Verder wijst hij op Limalexia, specifiek in verband met de houdbaarheid. “Mijn afnemer had daar wel opmerkingen over, dat was niet altijd even makkelijk.”

Stellingteelt

Buiks verwacht in week 44 nog een keer te plukken van de stellingteelt met de rassen Elsanta en Harmony. “Elsanta is gewoon goed, Harmony had wat last van aardbeimijt.” Verder loopt de plukt op zijn einde met het ras Opera in substraattunnels. De planten staan hier in bakken in geprofileerde ruggen met zeven trayplanten per vierkante meter. “Met een goede productie, daar ben ik dik tevreden over. Wel wat gehinderd door witte vlieg.” In de ene helft van deze teelt liep de oogst van 25 augustus tot 23 oktober. De andere helft is een week een later geplant en wordt een week later voor het laatst geplukt.

Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.