teeltgeluid

‘Hopen dat gasprijs flink daalt voor einde contracten’

Fruitteler Gerard Vos uit Driel is volop herfstframbozen in de kas gaan telen. “Eindelijk zijn de prijzen wat gestegen, maar de meeste kilo’s zijn wel geplukt.”

In de afgelopen maand was de prijs dramatisch omdat de buitenteelt van de herfstframbozen twee weken later was dan normaal. Kastelers zoals Vos begonnen met de start van de pluk begin september op een normaal tijdstip. “Het liep allemaal op een hoop met grote gevolgen voor de prijsvorming. Gelukkig loopt de buitenteelt nu het kouder wordt al richting einde.”

Rode bessen

Bij rode bessen is eind juli/begin augustus toch duidelijk minder geplukt dan normaal. Vos houdt het op een derde minder. “Er ligt nu dus ook een kleiner volume in de koeling.” Het sorteren en verkopen van de rode bessen start bij Vos vanaf eind november als de drukke pluk van de frambozen voorbij is. “We hopen dat dan de redelijke prijs voor rode bessen van rond 5 euro per kilo dan weer met enkele euro’s gestegen is. We gaan door tot in april/mei en de laatste leveringen zijn dan rode bessen uit de kas. De kasbessen zijn nog beter te bewaren dan onder de kappen.”

Hardfruit

Na de pluk van het zomerras Delcorf in augustus volgde in september nog wat Elstar Elshof van een jong perceel. “De gemakkelijke roodkleuring door de koude nachten en zon overdag was opvallend.” Het beperkte volume Elstar gaat allemaal via de huisverkoop weg.

Na eerdere geluiden over een wat mindere oogst aan Conference, viel het uiteindelijk allemaal mee. “In augustus is nog een dunronde gemaakt om de rommel eruit te dunnen. Maar volop vocht en een niet te zware dracht hebben voor een supermaat peren gezorgd.” Uiteindelijk plukte Vos nog meer peren dan vorig jaar.

Rode bessen in kas vervangen

Na de pluk wordt ook weer een deel van de rode bessen in de eigen kas gerooid. Rode bessen terug planten is vanwege de bodemschimmel Verticillium niet meer aan de orde. Vos gaat daarvoor in het volgende jaar herfstframbozen in de plaats telen. “In een huurkas hebben wij, drie jaar geleden alweer, rode bessen geplant die nu ook goed in productie komen.”

Hoge gasprijs

De hoge gasprijs is voor kleinfruittelers onder glas wel een heikel punt, alhoewel ze minder stoken dan in kasgroenten. Vos heeft voorlopig nog het voordeel van een gasprijs die nog wel redelijk lang vastligt. “Nu maar hopen dat de gasprijs weer flink gedaald is voor het einde van de contracten.”

Auteur: Wouter van Teeffelen

Of registreer je om te kunnen reageren.