Doorgaan naar artikel

‘Nieuw rodebessenras geeft langere trossen’

Rini Kusters geniet van de rust van het snoeien en kijkt uit naar een nieuwe rodebessenras en peren onder zonnepanelen.

De snoeiperiode is aangebroken, bij Rini Kusters in Wadenoijen. “Ik vind dit een leuke periode”, vertelt hij. “Lekker rustig, er zit weinig druk op de ketel. Alles mag en niks moet. En weer lekker in je eentje bezig zijn in de boomgaard, is ook fijn. Geen herrie aan je kop en ik hoef niets te regelen.”

Met een goed gevoel kijkt hij terug op het afgelopen seizoen. “De teelt van zowel de bessen als de peren is zonder tegenslagen verlopen. Ik ben er wel tevreden over.” Voor het komende seizoen staan er wel wat veranderingen op stapel. “Ik heb een stukje rode bes, van het ras Red Poll, gerooid. Daar komt een nieuw ras van FruitMasters te staan.”

Meteen al plukken van tweejarige planten

Hij heeft tweejarige planten besteld, dus komend jaar kan hij de eerste bessen al plukken. Ervaring met dit nieuwe ras heeft Kusters nog niet. “Er is nog weinig van bekend. De teelteigenschappen, ziektegevoeligheid, we gaan het allemaal ervaren. De reden dat ik voor dit ras kies is dat hij langere trossen geeft. Dit verlaagt de plukkosten. Die rijzen zo langzamerhand de pan uit, dus minder plukarbeid is zeer welkom.”

Eerste met peren onder zonnepanelen

Bang dat hij voor onaangename verrassingen komt te staan, is hij niet. “Het zijn maar 1000 planten, dus dat risico valt wel mee.” Het nieuwe bessenras komt onder zonnepanelen te staan, net zoals 2 van de 3 hectare nieuwe Conference. De teelt van rode bessen onder zonnepanelen heeft Kusters inmiddels goed onder de knie. “Daarom denk ik dat dat met de peren ook wel goed zal gaan.”

Kusters is daarmee de eerste die peren onder zonnepanelen teelt. De panelen bestaan voor 40% uit glas en voor 60% uit zonnepaneel. De uitbreiding brengt het areaal peren op 5 hectare. “Die uitbreiding is noodzakelijk. Je hebt steeds meer omzet nodig om voldoende te kunnen verdienen.”

Tijd zat voor de snoei

En zo weet Kusters zijn tijd deze winter best weer te vullen. “Het hoeft allemaal niet zo snel, ik heb tijd zat. Als er iemand langskomt voor een bakkie, is dat geen enkel probleem. In mei heb ik heus de snoei wel af. Het is een prettige, ontspannen, periode. Volgende week ga ik heerlijk op vakantie.”

Auteur: Andrea Disco

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Rini Kusters

Fruitteler in Wadenoijen (Gld.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin