Doorgaan naar artikel

Nieuwe rode bes bewijst zich pas na jaren

Rini Kusters gaat voor een nieuwe rode bes. In tests uitstekend, maar bewijs in de praktijk is er pas na jaren.

Het rodebessenras Red Poll gaat bij Rini Kusters in Wadenoijen plaatsmaken voor Skoander, een ras van FruitMasters. “Die staat al als proef bij mij en doet het daarin erg goed. Het plukvenster sluit mooi aan op Rovada, hij geeft weinig uitval en lange trossen, wat de plukprestatie verhoogt. Pluk je van Rovada 13 kilo per uur, Van Skoander pluk ik 20 kilo in die tijd.”

Hoe ouder een ras wordt, hoe meer het verandert

Soms na een paar jaar terugval

Al heeft hij alle vertrouwen in Skoander, echt zeker weten doet hij het pas na 10 à 15 jaar. “Hoe ouder een ras wordt, hoe meer het verandert. Soms merk je na drie jaar een terugval of komt een ziektegevoeligheid naar boven. Maar je moet wel eens wat proberen, anders kom je nergens.”

Eigenlijk is Kusters van mening dat er veel meer innovatie in houtig kleinfruit zou moeten zijn. “De afzet is versnipperd en iedere afzetorganisatie heeft zijn eigen rassen. Op Randwijk staan wel mooie proeven, maar als je geen lid bent van de desbetreffende afzetorganisatie kun je niet aan die rassen komen. Dat is jammer. Het verdeelt een sector die toch al klein is.”

Veel werk in snoeiseizoen

Het snoeiseizoen is aangebroken. Veel werk, maar heel saai vindt Kusters dat niet. “Ik heb voldoende variatie in werkzaamheden. Meestal snoei ik ’s morgens de rode bessen en ’s middags de peren. Daarnaast vul ik mijn tijd met het rooien en nieuw aanplanten. Ook ben ik nogal eens weg, een gesprekje bij FruitMasters, een nieuw ras kijken in België, smartfreshen in het land. Afwisseling genoeg.”

Regen en kou hinderen niet

Van de enorme hoeveelheid regen die gevallen is, heeft hij geen last. Ook de kou en de sneeuw beperken de werkzaamheden niet echt. “De grond klaarmaken en uitzetten, de regenleiding aanleggen en zonnepanelen plaatsen voor het nieuwe perceel Conference, moeten even wachten tot de grond is opgedroogd. Maar onder de bestaande zonnepanelen is de grond droog en kan ik gewoon verder. Ook is het daar zo’n vijf graden warmer voor het gevoel, omdat de wind er niet onder komt.”

Auteur: Andrea Disco

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Rini Kusters

Fruitteler in Wadenoijen (Gld.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin