‘Pluk blauwe bessen voorbij, met korte bloei’

Margareth Geurts-Fleuren
Er zijn minder kilo’s blauwe bessen geoogst, maar de prijzen liggen hoger.

De pluk van de blauwe bessen is zo goed als voorbij. Het seizoen was wel anders dan in voorgaande jaren, met een korte bloei. Op veel plaatsen werd meermaals beregend om schade door nachtvorst voor te blijven. Toch is op diverse bedrijven schade ontstaan waardoor er minder kilo’s geoogst konden worden.

De prijzen waren goed, dat dan gelukkig weer wel. We merken duidelijk dat veel mensen bezig zijn met ‘gezond eten’, zeker in deze tijd met corona. Daarbij is het belangrijk om te zorgen voor voldoende variatie en ‘kleur’ in je keuze voor groenten en fruit. Blauwe bessen horen daar zeker bij.

Campus Greenport Venlo

Veel Nederlanders zijn tijdens de zomervakantie in eigen land gebleven. Er is veel gewandeld en gefietst en dus ook genoten. Als voorproefje op de herfst hebben wij afgelopen weekend ook weer eens een fietstocht gemaakt.

We zijn begonnen in het dorp America, op de voormalige vuilnisstortplaats ‘Zuringspeel’. Die is 30 jaar geleden gesloten en daarna afgedicht met doek en zand. Het is nu de hoogste ‘berg’ van Noord-Limburg.

Als je er bovenop staat, sta je ook 56 meter boven NAP en met helder weer kun je ruim 35 kilometer rondom wegkijken Je ziet hoge gebouwen zoals de Innovatoren op het voormalige Floriadeterrein in Venlo.

De campus is letterlijk en figuurlijk de proeftuin voor voedsel van morgen

Daar zijn we tijdens onze fietstocht ook geweest. Op deze plaats is Brightlands Campus Greenport Venlo gevestigd. Daar wordt nog volop gewerkt aan verdere uitbreiding.

Die campus is letterlijk en figuurlijk de proeftuin voor voedsel van morgen. Hier hebben vernieuwers uit het mkb, grootbedrijf, start-ups, wetenschappers en studenten hun plek gevonden.

Met z’n allen werken ze aan innovaties op het gebied van gezonde en veilige voeding. Het is goed om te zien hoe dit terrein in de afgelopen acht jaar na de Floriade een nieuwe, zinvolle invulling krijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.