Doorgaan naar artikel

‘Plukken als het droog is, ook ’s nachts’

’s Avonds en ’s nachts blauwe bessen plukken. Het natte weer heeft de raarste gevolgen.

Blauwebessenteler Leon Schrijnwerkers in Horst klinkt een beetje slaperig, als hem naar zijn ‘geluiden’ wordt gevraagd. “We zijn vannacht tot half drie doorgegaan met plukken. Met al die regen, zijn er maar weinig goede dagen om te plukken. Dus als het droog is, moet je gaan! Ook ’s nachts!” Net als elders in het land, blijft ook Horst niet gespaard voor de regen. “Vorig jaar was het droog, droger, droogst. Dit jaar hadden we eerst die hitte en nu al 10 dagen regen. Die regen zijn we na een dag al beu. Je kunt niet normaal werken. We moeten positief blijven denken, maar dat valt niet mee.”

Ook voor de plukkers is die regen vervelend. “Die komen hier om te werken, maar als dat steeds niet kan, is dat niet fijn voor ze. Gelukkig weten ze hoe dat werkt, ze komen hier al jaren. Omdat ze hier ook wonen zijn ze wel flexibel en kun je direct starten als de omstandigheden het weer toelaten.”

Plukmachines rijden goed op zandgrond

De middag na die nacht werd het rond twee uur droog en is de pluk weer voortgezet. “Omdat we zandgrond hebben, kunnen ook de plukmachines er al snel weer doorheen. Ik heb er twee lopen. Dankzij voldoende ledlampen, kunnen we ook doorplukken in het donker. Met de handpluk zijn we om negen uur gestopt, omdat het te donker werd. Ook ben je fysiek dan wel aan het eind hoor. Het is intensief werk.”

De pluk is inmiddels gevorderd tot het ras Liberty, een mid-late. Het vroeg-midden ras Draper is bijna leeg. “Daar moeten we nog een laatste keer doorheen. We gaan langzaam richting het einde.” Die voorziet Schrijnwerkers op z’n vroegst voor eind augustus.

Kwaliteit goed ondanks regen

Over de kwaliteit en de productie is hij tevreden. “Ondanks de regen is de kwaliteit nog best goed. De bessen nemen wel wat in gewicht toe, door al dat water. We oogsten 17 tot 20 ton per hectare van deze rassen. Dat is heel veel. Maar ik hoop wel dat de voorspellingen kloppen en het weer volgende week weer normaal is. Daar wordt iedereen blij van en gaat alles beter.”

Auteur: Andrea Disco

Bekijk meer

Share this

Leon Schrijnwerkers
Leon Schrijnwerkers

Blauwebessenteler in Horst (Limburg)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin