Doorgaan naar artikel

‘Later leveren blauwe bessen altijd betere prijzen op’

In de teelt van blauwe bessen levert een later ras vaak betere prijzen op dan vroege rassen. Zeker nu de oogst in Peru laat was en kleiner.

Blauwebessenteler Leon Schrijnwerkers in Horst gaat voor volgend seizoen een perceel met het vroege ras Huron vervangen door het mid-late ras Calypso. “Met Huron is niks mis, maar Calypso is nóg beter. Het geeft superbessen en de productie en smaak zijn uitstekend. Maar het grootste voordeel is dat hij heel goed in de koelcel te bewaren is. Daardoor kunnen we ze later in de markt zetten. Later leveren ze altijd betere prijzen op.”

Peru kwam laat en met minder bessen

Het afgelopen oogstseizoen had Schrijnwerkers al genoeg van die late bessen voor een mooi resultaat. “De late bessen waren heel goed in prijs. Dat hadden we te danken aan Peru. De bessen daar vandaan kwamen veel later en ook de productie viel tegen. Dat geeft ons weer een mooie boost, zo op het einde seizoen en extra inspiratie om met het nieuwe seizoen te starten.”

Weer gestart met mechanische snoei

Dat nieuwe seizoen is inmiddels begonnen met de snoei. De eerste knippen worden machinaal gezet. “Voor het derde jaar snoeien we eerst machinaal. Dat gaat best snel en geeft een flinke besparing van het aantal snoeiuren.” De snoeimachine monteert Schrijnwerkers daarvoor voorop de trekker. Met een snelheid van 10 kilometer per uur rijdt hij door de paden. Hij schat dat de besparing aan snoeiuren per hectare tussen de 5 en 10 uur ligt. “Dat is welkom, zeker nu de politiek de minimumlonen weer wil verhogen. Dat gaat allemaal van de marge af dus proberen wij zoveel mogelijk te mechaniseren.”

Nog met de hand er achteraan

Het is niet zo dat de struiken na deze mechanische snoei al helemaal klaar zijn voor het nieuwe seizoen. “Hierna gaan we er ook nog handmatig langs, voornamelijk om de binnenkant van de struik te snoeien. We hebben een redelijke goede oogst achter de rug. Door de kilo’s die aan de struiken hingen zijn er veel takken gaan hangen en deze moeten teruggeknipt worden. Dat kan prima met de snoeimachine.”

Het gewas is nog groen. “Daarom hebben we met ureum gespoten. Dat kan het gewas het nog opnemen. Het ureum geeft straks sterkere bloemknoppen.” Grondbewerking is niet nodig. “Alles is schoon, mijn zzp-er heeft dat keurig gedaan. Daar zit nu weinig werk in.”

Auteur: Andrea Disco

Bekijk meer

Share this

Leon Schrijnwerkers
Leon Schrijnwerkers

Blauwebessenteler in Horst (Limburg)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin