Doorgaan naar artikel

‘Stijging minimumloon dramatisch’

Blauwebessenteler Leon Schrijnwerkers ziet collega-bedrijven stoppen vanwege te hoge plukkosten en te weinig ruimte voor investeren in plukmachines.

Vooruitblikkend op het nieuwe seizoen ziet Schrijnwerkers de teelt van blauwe bessen in Nederland eerder krimpen dan groeien, met name door de continue stijging van het minimumloon. “Ze willen gewoon de land- en tuinbouw met de hoge lonen hier weg hebben. Daar hebben we ook last van maar gelukkig plukken we zelf steeds meer met de plukmachine.”

Die machinale oogst doet Schrijnwerkers al meer dan 30 jaar met de Amerikaanse Korvan, die tegenwoordig Oxbo heet. Met deze machine kun je vanwege kwaliteitsverlies slechts bij een deel van de rassen voor de versmarkt mee plukken. Of alleen voor industrie als je alle rassen er mee wilde plukken.

De kleinere telers van blauwe bessen zie je door de hoge lonen en de te hoge investering voor een moderne plukmachine stoppen

Goede maar dure machine

“Inmiddels hebben we de Nederlandse plukmachine van FineField waarmee je in alle rassen ook zonder kwaliteitsverlies voor de versmarkt kunt plukken. Het is een goede maar wel hele dure machine die alleen op inmiddels 6 à 7 grote telers van blauwe bessen in Nederland ingezet wordt. De kleinere telers van blauwe bessen zie je door de hoge lonen en de te hoge investering voor een moderne plukmachine stoppen.”

Hoog en droog op zandgrond

Op het blauwebessenbedrijf van Schrijnwerkers in Horst is het een rustige tijd. Alle nattigheid geeft nu weinig problemen, ook omdat ze telen op hoge droge zandgronden, die intensief gedraineerd zijn. Op het perceel zit bovendien een pomp voor onderbemaling. Schrijnwerkers vat het samen: in al die jaren hebben we nog nooit problemen met ‘te nat om te rijden’ gehad.

Tijd voor handsnoei

Het is nu de tijd van het handsnoeien, nadat vlak na de pluk met een maaibalk al mechanisch gesnoeid is. Met de hand wordt vooral binnen in de struiken weggesnoeid om meer licht in de struiken te houden.

Ook het uitleveren van besteld plantmateriaal van zijn plantenkwekerij is al begonnen. “Maar het meeste wordt tegenwoordig vooral vanaf maart uitgeleverd als de plantomstandigheden goed zijn. Slechts ongeveer een kwart wordt nog in het najaar uitgeleverd en geplant. Ondanks de nattigheid is dat dit jaar niet minder”, licht Schrijnwerkers toe.

Lastig teeltjaar financieel toch oké

De blauwebessenteler kijkt terug op een wat lastig jaar. “Tot juli was het droog maar daarna is het de hele pluk regenweer geweest. Dat maakte het plukken voor het personeel erg lastig en ook de kwaliteit heeft er regelmatig onder geleden. Maar financieel was het niet een slecht jaar. Dat kwam zeker ook dat de late rassen in tegenstelling tot de laatste jaren weinig last hadden van de import van blauwe bessen uit Peru. Peru is een grote producent van blauwe bessen maar door El Nino produceerde Peru dit seizoen 60% minder. Dat gaf veel minder export naar Europa.”

Auteur: Wouter van Teeffelen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Wouter van Teeffelen

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin