teeltgeluid

‘Lastige Suzuki-vlieg geen probleem meer’

Veel teelten bij Gerard Vos zijn vroeg gestart en ook vroeg klaar, zoals de kersen. Arbeid bleek daarbij anders dan gevreesd geen knelpunt. En de Suzuki fruitvlieg is ook onder controle.

Bij fruitteler Gerard Vos in Driel draaide op de hete vrijdagmiddag 7 augustus de beregening volop boven de frambozen, om hittebeschadiging van de vruchten te voorkomen. “De meeste frambozentelers hebben alleen druppelslangen, dus ik ben met mijn vaste regeninstallatie wel in het voordeel. Tot 12:00 uur worden de frambozen geplukt en daarna is het beregenen gestart.”

Oogst

De overkapte buitenteelt van frambozen die half april geplant is, zit midden in de top van de oogst. En in de half mei geplante frambozenteelt is de oogst ook gestart. In de kas staat een herfstteelt van frambozen waarvan de eerste bloemen bloeien en eind augustus de eerste vruchten verwacht worden. Normaal gesproken zou deze late teelt pas in september starten en doorgaan tot laat in oktober of zelfs november, maar Vos verwacht dat het nu al half oktober klaar is met de oogst.

Klokprijzen framboos onder druk

“Over de kwaliteit ben ik goed tevreden. De prijzen van frambozen en bramen stonden een tijdje voor de klok zwaar onder druk, maar nu trekt het wel weer aan.” Telers die net als Vos mee doen aan een afzetprogramma, hebben in jaren zoals deze veel minder last van de extreem lage klokprijzen. “Je krijgt in andere jaren waarin echt een tekort is nooit de absolute topprijzen, maar nu laat het afzetprogramma zijn voordeel wel duidelijk zien.”

Je merkt echt dat mensen veel meer direct bij de boer willen kopen

Rode bessen vroeger dan ooit

Normaal gesproken zou Vos in de eerste helft van augustus volop rode bessen van het ras Rovada voor de bewaring aan het plukken zijn. Maar dit jaar begon de pluk, vroeger dan ooit, al half juli en was op 31 juli gedaan. In de bewaring ligt nu een mooie kwaliteit rode bessen. Wel viel de oogst rond de 10 tot 15% lager uit, maar dat is volgens Vos alleen maar gunstig voor de prijs.

Vroeg klaar met kersen

Eind juli was de kersenpluk met het laatste ras Regina ook al vroeg klaar. De afzet direct naar de consumenten liep beter dan ooit. “Je merkt echt dat mensen veel meer direct bij de boer willen kopen.”

Tweede pluk zomerappel Delcorf

Vorige week woensdag zijn ook de eerste appels van het ras Delcorf geplukt. De bomen van de Delcorf-mutant Sisired worden nu voor de tweede keer geplukt. De jongste bomen zijn nu leeggeplukt, maar bij de oudere bomen hangen er nog veel appels. Met de oog op de warme dagen en nachten verwacht Vos dat de kleuring wel lastig zal worden. Omdat hij de appels niet over het gewas kan beregenen, is er nog wel risico op zonnebrand. Wel kan Vos onder het gewas beregenen en hopelijk helpt dat voldoende. De prijzen van de zomerappel stellen in elk geval tot op heden tevreden.

Conference vanaf eind augustus

Eind augustus verwacht Gerard Vos de Conference-peren te plukken. Een echt vol gewas is het niet, maar met beregenen verwacht hij 80 tot 85% van normaal en een mooie maat te plukken.

Gewasbescherming

Wat betreft gewasbescherming is het rustig. Vos heeft de peren een keertje gespoten met Switch, maar verwacht door de droogte niet direct bewaarrot. De Suzuki-fruitvlieg is goed onder controle. De frambozenteelt is geheel overkapt en om invlieg van de zijkant te voorkomen, is langs het perceel een insectennet gespannen. Met een bespuiting met Tracer als aanvulling is daarmee de lastige fruitvlieg geen probleem meer.

Arbeid geen probleem

Bij het uitbreken van de coronacrisis was iedereen bang voor het wegblijven van de losse medewerkers. Maar Gerard laat weten dat het allesbehalve een probleem was. De acht Poolse medewerkers van zijn vaste ploeg kwamen gewoon allemaal. Omdat scholieren hard op zoek waren naar een bijbaantje, was het werven van circa honderd bessenplukkers gemakkelijk.

Auteur: Wouter van Teeffelen

Of registreer je om te kunnen reageren.