‘Phytophthora is een noodgeval’

Fenomenal en fosfieten mogen niet meer, en (nog) toegestane middelen als Paraat mogen in de opkweek en teelt van aardbei eenmalig gebruikt worden: het zet de deur steeds verder open voor phytophthora.

Sjaak van der Tak benadrukte op de Aardbeiendag in Den Bosch nog eens de noodzaak van een medicijnkast voor noodgevallen. Phytophthora is zo’n noodgeval. Ja, het ene aardbeiras is er gevoeliger voor dan het andere, maar daar kun je weinig mee als jouw afnemer vraagt om een specifiek ras.

Allerlei instellingen zoeken naar oplossingen om de schimmel voor te blijven. Levert dat niets op, dan staat de sector echt met de rug tegen de muur. Die kant dreigt het uit te gaan.

Zoektocht nog niets opgeleverd

Van der Tak suggereerde ook dat een middel pas weg zou mogen, als er een alternatief beschikbaar is. Helemaal waar, maar ik vrees dat dit niet begrepen wordt door degenen die beslissen over gewasbeschermingsbeleid.

Laat duidelijk zijn dat het ‘gemak’ waarmee middelen worden geschrapt, levensgevaarlijk is voor de sector

Ondertussen kijken we of er in het buitenland voor ons passende preventie- of bestrijdingsmogelijkheden liggen. Vooralsnog heeft die zoektocht niets opgeleverd. Laat duidelijk zijn dat het ‘gemak’ waarmee middelen worden geschrapt, levensgevaarlijk is voor de sector.

Onderwerpen Aardbeiendag

Nog even terugkomend op de Aardbeiendag. Met het aantal bezoekers zat het goed, zo ook met de verdeling van een aantal inleidingen over drie kleinere zalen (volgend jaar in grotere ruimten). De onderwerpkeus leidt elk jaar tot discussie, zo ook de afgelopen keer. De Aardbeiendag is primair een voorlichtingsbijeenkomst voor telers. Zijn er onderwerpen die zeker aan bod moeten komen, laat dat dan weten. Een mailtje is voldoende, bijvoorbeeld aan mij (gerard-brand@planet.nl) of aan coördinator Janny Trouw (janny.trouw@zlto.nl).

Of registreer je om te kunnen reageren.