Doorgaan naar artikel

‘Met de aardbeioogst is het behoorlijk goed gekomen’

Albert Royakkers in het Belgische Kinrooi rondde de laatste aardbeienoogst af op 20 oktober. De afgelopen maanden plukte hij van het doordragende ras Murano in een tunnelkas en van Elsanta op stellingen.

Alle gewassen zijn half november inmiddels geruimd. “Over Murano zijn we tevreden”, maakt Royakkers de balans op, “en met de Elsanta is het ook nog redelijk goed gekomen, we hebben al met al de kilo’s toch nog gehaald.” Hij maakt deze opmerking, omdat deze teelt aanvankelijk veel te lijden had van de opeenvolgende hittegolven in juli en augustus. Dat had zijn weerslag op de vruchtmaat en (dus) op de productie.

3 tot 4 dagen inpakken

De trayplantopkweek met Elsanta loopt tegen zijn einde, het is de bedoeling de eerste week van december alles is in te pakken. “Die week is historisch gezien het beste moment. De planten zijn goed in rust en hebben voldoende koude gehad. Wacht je langer dan neemt de kans op vorst toe. We hebben 200.000 planten in te pakken, daar hebben we 3 tot 4 dagen voor nodig.”

Phytophthora cactorum

Tevoren wordt nog wel een laatste behandeling uitgevoerd met Paraat en Switch tegen Phytophthora cactorum en bewaarschimmels. Net als in Nederland is in België Fenomenal niet meer toegestaan. Aliëtte was weg, en is weer terug gekomen, en er is een nieuw fungicide beschikbaar. Dat is het in Nederland niet toegelaten middel Beltanol.

Auteur: Joost Stallen.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Albert Royakkers

zachtfruitteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin