Doorgaan naar artikel

‘Het is voor aardbeien een leuk voorjaar’

Het bedrijf van Jan van Meer in Breda kent een brede variëteiten aan aardbei-teeltsystemen: aardbeien in de kas, onder Mini-Air-overkappingen, op substraatruggen en in de vollegrond. “We hebben veel verschillende ‘smaken’”, lacht Van Meer. “Hierdoor zijn we in productie van circa 1 maart tot eind van het jaar.” De afzet verloopt via The Greenery.

De aardbeienoogst bij Meerfruit BV begon dit jaar op 6 maart; toen oogstte Van Meer de eerste vruchten van een doorteelt Inspire. Hij plantte deze begin augustus 2023, waarna in het najaar kon worden geoogst. In de winter werd de kastemperatuur op 15 graden gehouden. “Dit jaar hoefden we er door de zachte winter minder gas in te stoppen dan andere jaren. Daarbij hadden we afgelopen winter een vast scherm van condensfolie onder het beweegbare scherm in de betreffende kas. Ook dat scheelde.”

Producties bij Van Meer

In een andere kas plukt Van Meer sinds 14 maart van een doorteelt Inspire; deze werd iets later geplant. “Hierdoor hebben we hier tot nu toe 1,4 kilo per vierkante meter geoogst, terwijl we in de kas met de vroege Inspire-planting al op 2 kilo per vierkante meter zitten”, zegt hij op 29 maart. “Verder zijn we sinds tien dagen in een kas aan het plukken van de doordrager Arabella. Deze is 8 januari geplant, waarna we de etmaaltemperatuur op 15 à 16 graden hielden. Tot nu toe hebben we hier 0,7 tot 0,8 kilo per vierkante meter geoogst. We trekken echter door tot augustus en hopen dan richting de 10 kilo per vierkante meter te gaan.”

Bovengemiddelde prijzen

Van Meer is tevreden over de productie, maar ook over de kwaliteit van de geoogste vruchten. “We hebben gewoon supermooie aardbeien; ik denk dat we slechts 2 tot 3% Klasse 2-product hebben. Dat is vooral te danken aan de goede rassen; zowel Inspire als Arabella kenmerken zich door een makkelijke zetting. Zelfs bij het regenachtige weer dat achter ons ligt. Het is gewoon een leuk voorjaar!”

We hebben gewoon supermooie aardbeien; ik denk dat we slechts 2 tot 3% Klasse 2-product hebben

Dat laatste wordt nog versterkt door de goede prijzen. “De prijs komt momenteel uit op € 5,5 tot 6 per kilo; dat is voldoende om de kostprijs te dekken. De goede prijzen komen voort uit het feit dat de producties nu nog niet zo hoog zijn, terwijl er wel al vraag is naar aardbeien. Maar deze prijzen hebben we ook nodig, aangezien het stoken gedurende de wintermaanden behoorlijk wat geld kostte.”

Tevreden mens

Ziekten en plagen zijn momenteel geen issue op het Brabantse bedrijf. Van Meer had aanvankelijk wat kleine problemen met bladluis, maar na een behandeling met Primor is dit getackeld. “Trips en spint kunnen we prima onder controle houden met biologische bestrijders. Witte vlieg duikt nu wel wat op, alhoewel ik vooralsnog weinig ei-afzetting zie. Samenvattend is de start van het aardbeienseizoen gewoon goed verlopen. Ik ben een tevreden mens. Er zullen vast en zeker nog problemen gaan komen, maar nu loopt het fijn. Dat is ook wel eens lekker.”

In de pijplijn

Van Meer geeft tot slot aan dat hij eind april de eerste Arabella-aardbeien verwacht te kunnen oogsten, die onder de Mini-Air-overkappingen staan. “De oogst bij de doorteelt Mailling Centennary op de substraatruggen laat nog even op zich wachten; ik zie de bloemtrossen nog niet komen. Een kraanvak met Lady Emma kunnen we waarschijnlijk wel al in de derde week van april plukken. Kortom: er zit het nodige aan te komen.”

Auteur: Ank van Lier

Share this

Jan van Meer
Jan van Meer

Werkt met verschillende aardbei-teeltsystemen: aardbeien in de kas, onder Mini-Air-overkappingen, op substraatruggen en in de vollegrond

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin