weblog

‘One World geeft blauwe bes ervan langs’

Met weinig informatie en veel suggestie zet One World vraagtekens bij de blauwe bes. Maar misschien nog wel meer bij zichzelf.

Via een retweet kwam ik terecht bij een filmpje over blauwe bessen dat door One World op Youtube is gezet. One World is een internationaal journalistiek netwerk dat naar eigen zeggen de wereld schoner en rechtvaardiger wil maken. In Nederland geleid door Seada Nourhusen en gesteund door onder anderen Aad van den Heuvel, Pieter Broertjes en Sanne Terlingen als leden van de redactieraad.

‘The Making of Blauwe Bessen’ werkt vooral met vraagtekens. ‘Superfood op de ontbijttafel?’ ‘Of kleine bessen met een grote milieu-impact?’ Oei. Is One World hier een milieuschandaal op het spoor? Nou nee.

‘Stikstof spoelt in drinkwater’

In een paar minuten komt een reeks van al dan niet met elkaar in verband staande feitjes voorbij. Dat we in 2017 in Nederland € 54 miljoen aan besjes aten. Dat de teelt de afgelopen 10 jaar verdrievoudigd is en zich concentreert op zandgronden in Limburg en Drenthe. En dat bij zandgrond stikstof uit mest snel doorspoelt richting het drinkwater.

‘Relatief milieubelastend’

Dan verschijnt, bij de melding dat de bessen van nature goed bestand zijn tegen ziekten en plagen, groot de vraag ‘Onbespoten?’. En vervolgens het nadeel dat buiten het Nederlandse seizoen de bessen uit Zuid-Europa of van het zuidelijk halfrond komen. En dat de plastic verpakking waarin we

de besjes kopen ‘relatief milieubelastend’ is.

‘Slechts’ 12 milligram vitamine C

Dan weer positief de redenen op een rijtje dat de blauwe bes wel degelijk een superfood is (luteïne, kalium, betacaroteen, vitaminen en vezels). Maar daar dan ook weer een alarmerend vraagteken en de melding dat de blauwe bes per 100 gram ‘slechts’ 12 milligram vitamine C bevat (aanhalingstekens van One World). Terwijl in 100 gram aardbeien 60 milligram vitamine C is te vinden.

En ten slotte wordt nog gesteld dat reeën ook dol zijn op blauwe bessen, maar dat die met omheiningen op afstand worden gehouden.

Aan het denken zetten

Op zich is het niet verkeerd dat aan de kijker zelf wordt overgelaten hoe deze feitjes te duiden. De grens tussen mensen aan het denken zetten en suggestieve twijfelzaaierij is er echter eentje waar je als serieus te nemen journalistiek platform niet overheen wilt struikelen.

In het geval van dit filmpje en het maar nauwelijks meer informatie leverende achtergrondartikeltje zaait One World bij mij vooral twijfel over het journalistiek gehalte van dit platform. Met die aan het einde van het filmpje tussen de regels door schemerende vingerwijzing dat tuinders toch eigenlijk geen herten-tegenhoudende hekken om hun lekkere blauwe bessen heen zouden moeten zetten, is mijn oordeel voor vandaag eventjes geveld.

Of registreer je om te kunnen reageren.