‘We zetten meteen de lampen aan’

Op 8 februari startte Jack Hereijgers in Zundert met het opstoken van zijn doorteelt die op 8 augustus 2015 werd geplant. "We hebben nog het opstoken uitgesteld om de planten nog wat extra koude te gunnen en omdat de bloemknoppen zo hoog zitten. Ze hebben nu zes- à zevenhonderd koudepunten opgedaan en we starten met het opknippen van het blad aan het einde van de week", vertelt Hereijgers op 12 februari.

Bij de planting van 17 augustus start het opstoken op 15 februari en het opknippen aan het einde van die week. Halverwege die week gaat bij de planting van 23 augustus de ketel aan.

Flinke lichtcapaciteit

Het opstoken gebeurt met een temperatuur van 15 à 16 graden Celsius, bij een lichtverhoging van 3 graden. Omdat de bloemknoppen hoog zitten, zet Hereijgers meteen de belichting aan. "We hebben een capaciteit van 12 tot 14 Watt per vierkante meter, dat is ook nodig omdat we vrij fors opstoken." Begin maart worden de eerste bloemen verwacht.

Eerste vruchten

De verse teelt met Sonata werd op 30 en 31 december geplant. "Ze staan in bloei en de eerste vruchten van bijna 1 centimeter hanger er aan. De ontwikkeling is goed en de lampen zijn daar uit. We stoken daar op 17 graden met 3 graden lichtverhoging." De eerste oogst zal rond 10 maart zijn.

Controle gekoelde planten

De eerste planting op stellingen staat in de eerste week van maart gepland. "Uiterlijk 10 maart moeten ze geplant zijn. We volgen de toestand van de planten in de koelcel bij de CLTV elke 2 weken. Dan maken we met een groep onder leiding van een adviseur van Delphy een rondgang. We controleren alles, ook tussen de planten in de AK's, maar tot nu toe verloopt het bewaarproces prima." De ingestelde bewaartemperatuur is minus 1 tot 1,5 graden Celsius.

Of registreer je om te kunnen reageren.