‘Een mooi jaar, maar er komen nog wel kosten bij’

Sjaak Hereijgers
Sjaak Hereijgers in Rijsbergen is sinds 10 december klaar met oogsten. “Misschien konden we nog een keer plukken, maar het personeel wilde naar huis. Zo vroeg was het nog niet eerder, normaal plukken we tot net voor kerst.

"Vanaf half november was het al heel rustig met de pluk en kon het personeel weinig uren maken. Voor hen is het wat dat betreft een moeilijk najaar geweest", aldus Hereijgers.

Flinke voorpsorng laatste plantingen

De laatste Elsanta-plantingen, van 22 en 24 augustus, hadden dus ook een flinke voorsprong. “In oktober en november hebben we flink doorgestookt, vanwege de kleur en vanwege de prijsvorming. We hebben bijvoorbeeld ook geen bloemen verwijderd, normaal moet dat elk jaar wel.” Die laatste plantingen zijn inmiddels verwijderd, om plaats te maken voor een verse teelt met Sonata vanaf nieuwjaar. De potten voor deze teelt staan al op de goten.

Voor 10 januari niet koud gaan

De eerder geplante teelten, vanaf 6 tot en met 16/17 augustus, worden doorgeteeld en daar wordt momenteel gestookt tot 17 graden overdag met wat lichtverhoging en tot 8 graden ’s nachts. “We houden de opbouw van de groeigraaduren bij, ik verwacht dat we voor 10 januari zeker niet koud zullen gaan. Dan ben je al met al een week of zes aan het stoken, terwijl daar een minimale of geen productie tegenoverstaat. Het is financieel zeker geen verkeerd jaar geweest, maar er komen dus nog wel kosten bij. De planten voor de doorteelt zijn al opgeschoond. Dat is beter gedaan dan in andere jaren. Omdat we er tijd voor hadden.”

Starten met Sonata

Na kerst wordt een start gemaakt met het planten van de Sonata-trayplanten. Ze hebben dan 5,5 tot 6 weken opslag in de koeling gezetetwee- tot driehonderd koude-uren te pakken hadden. Ik vind dat voor deze verse planten duizend koude-uren altijd wel nodig is, dus daar sturen we ook op aan”. Tijdens de opkweek zijn de Sonata’s tot aan het eind toe bemest om de natakken zo ver mogelijk te laten ontwikkelen.”

Trayplanten

De relatief late omslag van vegetatief naar generatief is ook aan de orde voor Elsanta. “We hebben die planten half november nog laten onderzoeken. Ze waren toen nog niet klaar. Het trayveld is daarna nog vaak afgedekt, op het eind eigenlijk continu. Bij het inpakken vanaf 1 december, zaten er nog geen drie takken per plant in, denk ik. Ik houd het op 2,8. De koudeurenteller stond bij het inpakken op 500. Dat is netjes. Vorig najaar was dat amper 300 koude-uren.”

De planten worden allemaal gekoeld in de cellen van telerscoöperatie CLTV in Zundert. “We controleren en begeleiden het koelproces vanuit de telers. We hebben al jaren een koelcommissie, daar ben ik ook lid van. We maken elke twee weken een controleronde, en volgen de metingen volgens het logboek. Daar is de chef van het koelhuis bij en een deskundige van Delphy.”

Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.