weblog

Aardbeien plukken of frezen

Dat het de komende periode warm blijft, is wel duidelijk. Met in het achterhoofd het koude voorjaar, is het niet zo moeilijk waar telers mee te maken krijgen: veel rijpende aardbeien.

Begrijpelijk dat er zorgen ontstaan over hoe al die aardbeien geplukt te krijgen. Het ging al sneller met de afrijping, maar met de huidige temperaturen 'hoor je ze bijna rood knallen'. Waar je vandaag plukt, hangen de volgende dag de aardbeien weer rood. Medewerkers plukken lange dagen van zo vroeg mogelijk tot laat in de avond, want die vruchten waar al zo veel zorg in is gestoken moeten er wel af, koste wat kost. Dit laatste is letterlijk te nemen.

Dit was vroeger wel anders. De bedrijven hadden personeel uit de omgeving. Met warm weer bleven de plukkers 's middags thuis om te gaan zwemmen, tijdens schoolvakanties kreeg je de jeugd in de middag helemaal niet meer aan de pluk. Arbeid was de beperkende factor en moest je wel besluiten de laatste plukken van de planting om te frezen.

Nu, met de medewerkers op het erf, is het mogelijk om langer en meer te plukken. Met warm weer wordt gewoon doorgeplukt. Wel weet nu ook iedereen dat de aanvoer minstens verdubbelt en dat dit ten koste gaat van de prijs. We zeggen wel allemaal dat we de meeraanvoer vanwege het tropische weer eigenlijk moeten frezen om zo de aanvoer te beperken. Plukkers hoeven minder lange dagen te maken en wat geplukt wordt, brengt een betere prijs op.

Ik weet zeker dat als we dat collectief zouden doen, dit voor iedereen een betere prijs op zou leveren. Ik zeg wel eens 'als er tien doosjes aardbeien in de schuur staan met tien kopers eromheen, dan zou één teler zijn doosje aardbeien moeten plattrappen'. Die tien kopers zouden vechten om die negen overblijvende doosjes, met een hogere omzet dan met tien doosjes.

Natuurlijk, ik weet het, dit is theorie. Zo werkt het in de praktijk niet. Maar dat is geen argument om er niet serieus naar te kijken. Hier zou ook een taak kunnen liggen voor de handelspartijen om het voor de telers beter te laten verlopen!

Niemand kan iets veranderen aan het weerverloop, maar wel aan de hausse aardbeien die de markt overspoelt. Daar zijn we zelf bij en zelf verantwoordelijk voor. En kunnen we voorkomen dat heet weer gelijk staat aan hard werken en niets verdienen.

Of registreer je om te kunnen reageren.