weblog

KCB: hoog niveau zachtfruit

De afzet van de zomerkoninkjes is weer volop aan de gang. De kwaliteit van de aardbeien van de kasteelt wordt langzaam maar zeker zwakker.

Op de vruchten trof ik wat vaker kopscheurtjes of lichte tot matige drukplekjes aan dan enkele weken geleden. Dit alles was niet van voordeel voor de houdbaarheid. Deze wordt voor dit type aardbeien minder goed.

De oogst van vollegrondsaardbeien is goed op gang gekomen. De kwaliteit was prima. De vruchten waren stevig, goed op kleur en hadden veel glans. Noemenswaardige gebreken kwamen niet voor. De houdbaarheid van deze aardbeien was prima.

Het aanbod zachtfruit neemt behoorlijk toe. De kwaliteit van alle bessen was uitstekend.

De frambozen waren mooi stevig en egaal van kleur. De grofheid wisselde per partij en variëteit, maar voldeed in alle opzichten. In de afzetkanalen was de houdbaarheid uitstekend. Bij de bramen viel op dat de vruchten mooi grof en mooi diepzwart van kleur waren. De rijpheid van een enkele partij was wat aan de hoge waardoor dergelijke partijen snel moesten worden afgezet.

De rijpheid van de blauwe bessen gaf een wisselend beeld te zien. Niet omdat de bessen te rijp waren, maar omdat soms te onrijpe vruchten werden meeverpakt. De kwaliteit fluctueerde mede daardoor nogal. Dergelijke partijen waren gelukkig nadrukkelijk in de minderheid. Verreweg de meeste partijen hadden een uitstekende kwaliteit. Zulke partijen vielen op, doordat de bessen mooi grof waren en de dauwlaag nog volledig intact was.

Het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) voert import- en exportinspecties van verse groenten en fruit, snijbloemen en potplanten uit. Ook controleert het de kwaliteit van de verse groente en fruit die binnen Nederland wordt verhandeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.