2103 bekeken

'Takken zijn nog goed uit te buigen'

Het blad aan de jonge pruimenbomen van Rini Kusters uit Wadenoyen is nog vitaal. Daardoor zijn de bomen nog actief, zo merkt hij bij het uitbuigen.

“De takken zijn nog heel flexibel en geven goed mee. Ik heb in deze rijen een jukje aangebracht, waar in de lengterichting enkele draden zijn aangebracht. Daarmee zijn de takken precies in de goede stand te zetten.”

PH mag hoger
Even verder wordt een nieuw perceel klaargemaakt om meer pruimen te planten. “De stroken die gespit moeten worden, zijn net uitgezet. Voor het spitten wordt de grond nog bekalkt, dat is een nieuwe tendens. De pH ligt net boven de 5 en mag wel wat hoger, maar ook voor een goede structuur is kalk welkom. Ik denk dat ik Dolokal toepas. Het liefst zou ik brandkalk gebruiken omdat daar ook magnesium in zit. Maar daar is moeilijk aan te komen.”

Onkruidbestrijding
In de rode bessen is de onkruidbestrijding met Amitrol in het najaar uitgevoerd. Daarnaast  is Kusters in dit gewas begonnen met het wegnemen van de tweejarige takken. “Dat is in feite het afgedragen hout. Ook al zit het blad er nog aan is goed te zien wat weg moet. En omdat het blad er nog aan zit, zie je ook de minder goede takken. Dat duidt op een aantasting meestal Eutypa. Maar dat valt op ons bedrijf gelukkig erg mee.”

Of registreer je om te kunnen reageren.