Fruit

Nieuws laatste update:17 sep 2021

Taegro: biologisch middel tegen witziekte aardbei

Taegro is een nieuw biologisch fungicide van Syngenta voor de preventieve aanpak van schimmels als echte meeldauw (witziekte) en Botrytis in de teelt van aardbei. Het middel is SKAL-gecertificeerd.

Taegro bevat een levende bacterie (Bacillus amyloliquefaciensens) met contactwerking. De bacterie kan binnen enkele uren het blad volledig bedekken, zodat er geen plaats meer is voor andere organismen. Volgens Syngenta zorgt de bacterie er verder voor dat het immuunsysteem van het gewas op scherp gezet wordt. Verder vormt de bacterie een metaboliet met schimmelwerende werking. de bacillusbacterie kan tot drie weken overleven.

Mengbaar

Vanwege de contactwerking kan het nodig zijn, vanwege de aanmaak van nieuwe gewasdelen, de behandeling te herhalen. Deze herbehandelingen kunnen met een minimuminterval van 3 dagen.

Taegro is te combineren met elke tankmix, dus ook in combinatie met een chemische schimmelbestrijder. Vanwege de preventieve werking is het belangrijk om het middel in te zetten op een schimmelvrij gewas. De dosering is 370 gram/hectare en 12 toepassingen per teeltcyclus. Geen mrl, de veiligheidstermijn is 4 uur.

Pergado-V

Het etiket van de fungicide Pergado-V is uitgebreid voor de preventieve aanpak van Phytophthora in de vermeerdering van aardbei. De werking is lokaal systemisch, waarbij de werkzame stof wordt meegenomen met de groei van de bladpunten. Maximaal 4 behandelingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.