Fruit

Nieuws

‘Groeiende vraag naar substraat met BVB Accretio’

De vraag naar substraatmengsels met Accretio (spaghnummos) is veel groter geworden, vertelt adviseur Erik Dekkers van potgrondleverancier Kekkilä-BVB.

Door de beperkte beschikbaarheid van kokos en de sterk opgelopen transportkosten, is de prijs voor kokos sterk opgelopen, legde Dekkers uit op Aardbeiendemodag die onlangs werd gehouden in Horst. Accretio toevoegen aan pure kokos of kokosmengsels leidt tot vergelijkbare of betere groei-eigenschappen, vaak met een lagere prijs.

Beschikbaarheidsproblemen zijn er niet met Accretio, Deze substraatgrondstof komt van in Finland groeiend sphagnummos. Dit mos groeit na oogsten weer relatief snel bij en is aldus hernieuwbaar. Kekkilä-BVB ziet Accretio overigens niet als kokosvervanger, maar als hernieuwbare grondstof die complementair kan worden ingezet, met kokos, perliet en andere grondstoffen.

Eigenschappen vergelijkbaar met traditionele mengsels

Een aardbeienmengsel met 40% Accretio, 40% kokos en 20% perliet (Softfruit Excellent Accretio) is geschikt voor de opkweek voor langlopende teelten, aldus Dekkers. Voor trayplantopkweek is de samenstelling iets anders. De groei-eigenschappen zijn vergelijkbaar met traditionele mengsels, blijkt onder andere uit onderzoek op Proefcentrum Hoogstraten (PCH).

Bufferend vermogen

Het beschikbare water is ten opzichte van traditionele mengsels hoger, aldus Dekkers, zonder dat dit ten koste gaat van het luchtgehalte. Door de – op het oog – fijne samenstelling van het mengsel gaat het vullen van bakken en goten vlot. Ten opzichte van puur kokos bezit Accretio een groter bufferend vermogen voor de EC en de pH. Schommelingen hierin worden dus afgevlakt. Substraat met Accretio is naast aardbei ook beschikbaar voor zachtfruit als braam en framboos.

Of registreer je om te kunnen reageren.